Mbi 80% e prishtinasve jashtë qendrës ndihen të përjashtuar nga ngjarjet kulturore

Mbi 80% e prishtinasve jashtë qendrës ndihen të përjashtuar nga ngjarjet kulturore

Vullnet Krasniqi

Në shumicën e përshkrimeve për kryeqytetin e Kosovës, ekziston një fjali që i referohet Prishtinës si qytet i kulturës dhe ngjarjeve të mëdha në art e kulturë. Por kur përmendim Prishtinën dhe ngjarjet kulturore që ndodhin aty, zakonisht kemi të bëjmë me një rreth të vogël gjeografik, të kufizuar vetëm në qendër të Prishtinës, rreth shesheve dhe lagjes Qafa. 

Po sa janë këto ngjarje të qasshme për banorët e lagjeve jashtë qendrës, sikurse Velani ose Vranjevc? Një hulumtim i kryer nga Bienalja Manifesta, saktësisht Departamenti i Edukimit, ka nxjerrë në pah se shumica absolute e prishtinasve që banojnë jashtë zonës Qendra, ndihen të përjashtuar nga ngjarjet kulturore. 

Erleta Morina, koordinatore në Departamentin e Edukimit, në një bisedë për Podcast Nacionale, thotë se ky ka qenë një nga hulumtimet e para që Bienalja i ka kryer, për t’i ndihmuar asaj që të vendoset në Prishtinë. 

“Mbi 300 persona janë intervistuar, 86% e tyre kanë raportuar se nuk kanë asnjë aktivitet në lagjet e tyre. Pra, ndihen të përjashtuar nga këto ngjarje”, thotë Erleta, teksa shpjegon sesi “Manifesta” duke përdorur këto të dhëna ka vendosur që programin e saj ta shpërndajë nëpër lagjet e ndryshme jashtë zonës Qendra. 

1