<b></b> Eurodeputetja: Mosbesimi i Finlandës ndaj Rusisë po rritet

Eurodeputetja: Mosbesimi i Finlandës ndaj Rusisë po rritet

02.05.2022 14:40

Në një intervistë me Euractiv, eurodeputetja finlandeze, Alviina Alametsä ka thënë se shumica në parlament dhe populli në vendin e saj tani janë në favor të anëtarësimit në NATO, për të cilin shpreson të ketë "disa sinjale mbështetjeje gjatë një aplikimi të mundshëm për anëtarësim. “.

“Unë mendoj se rreziku për t'u sulmuar nga Rusia është shumë më i madh nëse qëndrojmë jashtë NATO-s sesa nëse aplikojmë për anëtarësim”, tha Alametsä, e cila është gjithashtu anëtare e Komisionit për Punë të Jashtme të Parlamentit Evropian.

Sipas saj, gjasat për një kërcënim nga një sulm i drejtpërdrejtë duken të vogla për momentin pasi “asetet ruse janë në Ukrainë”, por sulme të tilla mund të ndodhin në të ardhmen nëse Finlanda qëndron jashtë NATO-s, “ndoshta në dhjetë vitet e ardhshme”, shton ajo.

"Me situatën që po ndodh në Ukrainë, ne kemi vërejtur se nuk ka asnjë mundësi për t'i besuar Vladimir Putinit dhe se ai do të bëjë çfarë të dojë pa asnjë racionalitet," tha ajo, duke ilustruar mosbesimin gjithnjë e më të thellë ndaj Finlandës ndaj fqinjit të saj.

Mirëpo Finlanda nuk është Ukrainë, thotë Alametsä. Garancitë e fundit të sigurisë nga Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA të përmendura nga gazeta suedeze Aftonbladet më 25 prill mund t'i ofrojnë vendit një mbështetje shumë të mirëpritur gjatë procesit të aplikimit.

“Është e rëndësishme që Finlanda të marrë disa sinjale mbështetjeje gjatë një aplikimi të mundshëm për anëtarësim, sepse kjo zvogëlon mundësinë e agresionit rus ndaj Finlandës”, thotë Alametsä, duke shtuar se një agresion i tillë mund të marrë shumë forma.

“Me agresion, nuk nënkuptoj vetëm luftën tradicionale, por mund të jetë diçka tjetër, si lufta hibride që mund të synojë Finlandën gjatë aplikimit për anëtarësim”, thotë ajo.

E pyetur për garancitë që mund të ofrojë neni 42 i Traktatit Evropian, e ashtuquajtura “klauzolë e ndihmës së ndërsjellë e mbrojtjes”, ajo theksoi rëndësinë e një “kombinimi” BE-NATO.

“Mendoj se kushtet e nenit 42 janë ende paksa shumë të papërcaktuara”, tha Alametsä, duke shtuar se tani për tani, Finlandës i duhet “një kombinim i kësaj, dhe pastaj, nëse është e mundur, të pranohet në NATO”.

Kërcënimi i fundit zyrtar rus ndaj Suedisë dhe Finlandës erdhi më 20 prill, kur zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova deklaroi se Rusia "i kishte lëshuar të gjitha paralajmërimet publikisht dhe përmes kanaleve dypalëshe". “Ata [Suedia dhe Finlanda] e dinë për këtë, nuk do të kenë asgjë për t'u habitur, ata u informuan për gjithçka dhe ku do të çojë kjo,” tha ajo.

Megjithatë, duket se kërcënimet ruse dhanë efektin e kundërt në popullatën finlandeze dhe në parlamentin finlandez.

“Ka pasur një ndryshim pas sulmit rus dhe tani shumica e anëtarëve të parlamentit finlandez mbështesin anëtarësimin në NATO, ashtu si edhe popullata finlandeze,” thotë Alametsä.

“Shpresoj që parlamenti finlandez të aplikojë këtë pranverë. Kjo mund të jetë e mundur në maj, natyrisht, varësisht se çfarë do të vendosë parlamenti”, tha ajo.

Prandaj, shumë zhvillime priten të ndodhin në maj, pasi në Suedinë fqinje, socialdemokratët në pushtet deklaruan javën e kaluar përmes sekretarit të partisë, Tobias Baudin se një vendim për çështjen e NATO-s mund të merret nga bordi i partisë diku rreth mesit të majit.

"Sigurisht, shpresoj që Suedia t'i bashkohet Finlandës në këtë," tha Alametsä, duke shtuar se "Finlanda, megjithatë duhet të aplikojë" dhe të mos presë vendimin e Suedisë.

Tjera nga autori:
1