<b></b> FMN paralajmëron: Bota është në pritje të një sërë tronditjesh, pasojat e luftës do të jenë të rënda

FMN paralajmëron: Bota është në pritje të një sërë tronditjesh, pasojat e luftës do të jenë të rënda

19.04.2022 18:18

Lufta në Ukrainë dhe sanksionet kundër Rusisë kanë përkeqësuar ndjeshëm perspektivat për ekonominë botërore, e cila ende nuk është rikuperuar nga kriza e koronavirusit, paralajmëroi Fondi Monetar Ndërkombëtar, duke ulur parashikimet e rritjes dhe duke paralajmëruar kërcënimin e inflacionit dhe ndarjeve të thella. Ekonomia botërore do të rritet me 3.6 përqind këtë vit, parashikoi FMN në një raport të rregullt pranveror, duke ulur vlerësimin e saj për dimër me 0.8 pikë përqindjeje.

Ata presin të njëjtën normë rritjeje edhe vitin e ardhshëm.

Pushtimi rus i Ukrainës ka shkaktuar një krizë në ekonominë botërore që ende nuk është rikuperuar plotësisht nga pasojat e pandemisë Covid 19, ka paralajmëruar FMN. "Në këtë kontekst, lufta, përveç pasojave të drejtpërdrejta dhe tragjike humanitare, do të mbysë rritjen ekonomike dhe do të nxisë inflacionin", tha Pierre-Olivier Gourinchas i FMN-së në një postim në blog mbi parashikimet e pranverës (WEO).

Parashikimi për këtë vit pasqyron pasojat e drejtpërdrejta të luftës në Ukrainë dhe sanksioneve kundër Rusisë, përfundon Gourinchas, duke shtuar se aktivitetet në Ukrainë dhe Rusi duhet të bien ndjeshëm këtë vit.

"Valët sizmike"

Lufta bazohet në një seri goditjesh të ofertës që kanë goditur ekonominë botërore vitet e fundit, tha FMN.

"Pasojat e saj, të tilla si valët sizmike, do të arrijnë shumë përtej tregut të mallrave, tregtisë dhe lidhjeve financiare", tha zyrtari i FMN.

Rusia është një furnizues i rëndësishëm i naftës, gazit dhe metaleve dhe së bashku me Ukrainën furnizon një pjesë të konsiderueshme të botës me grurë dhe misër, kujton ai, duke theksuar se furnizimi i reduktuar i këtyre lëndëve të para tashmë ka rritur çmimet në mbarë botën.

Importuesit e lëndëve të para në Evropë, Kaukaz dhe Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore dhe Sub-Sahariane janë goditur më rëndë, por rritja e mprehtë e çmimeve të ushqimeve dhe karburanteve do të godasë familjet e varfra në mbarë botën.

“Inflacioni u intensifikua në shumë vende edhe para luftës, për shkak të çekuilibrit të ofertës dhe kërkesës dhe masave mbështetëse të shtetit në pandemi, të cilat nxitën shtrëngimin e politikës monetare”, tha ai.

Trazirat dhe blloqet gjeopolitike 

"Inflacioni është bërë një kërcënim i menjëhershëm dhe i qartë për shumë vende", tha FMN, duke shtuar se ai do të mbetet i lartë në vitet e ardhshme.

Në kushte të tilla, ekziston rreziku që bankat qendrore të përshpejtojnë shtrëngimin e politikës monetare dhe qeveritë të mbeten pa hapësirën e vogël fiskale.

Ata theksuan gjithashtu se inflacioni mund të shkaktojë trazira dhe se lufta rrit rrezikun e një ndarjeje më të përhershme të ekonomisë botërore në blloqe gjeopolitike, me standarde të veçanta teknologjike, sisteme pagesash ndërkufitare dhe valuta rezervë.

Parashikimet e fundit përfshijnë një nivel të konsiderueshëm pasigurie, "dukshëm më i lartë se zakonisht". 

Rritja mund të jetë edhe më e dobët, dhe inflacioni edhe më i fortë nëse, për shembull, lufta përfshin eksportet ruse të energjisë, tha FMN.

Ata gjithashtu theksojnë se përhapja e vazhdueshme e koronavirusit mund të shkaktojë variante edhe më të rrezikshme të virusit që nuk do t'i përgjigjen vaksinave, gjë që do të nënkuptonte bllokime të përsëritura dhe ndërprerje të prodhimit. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1