<b></b> Këshilli i Evropës propozon gjykatë ad hoc për ndjekjen e rusëve të akuzuar për krime lufte

Këshilli i Evropës propozon gjykatë ad hoc për ndjekjen e rusëve të akuzuar për krime lufte

28.04.2022 21:04

Trupi parlamentar i organizatës parimore evropiane për të drejtat e njeriut ka miratuar një rezolutë që u bën thirrje të gjitha shteteve anëtare dhe vëzhguese të krijojnë një gjykatë penale ndërkombëtare me fuqi për të hetuar dhe ndjekur penalisht politikanët dhe ushtarët rusë që dyshohet se kanë kryer krime lufte në Ukrainë.

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (PACE) tha në një deklaratë të enjten se ata kishin miratuar njëzëri një rezolutë për të “krijuar urgjentisht një gjykatë penale ndërkombëtare ad hoc, me një mandat për të hetuar dhe ndjekur penalisht krimin e agresionit të dyshuar të kryer nga udhëheqja politike dhe ushtarake e Federatës Ruse."

Asambleja përbëhet nga 324 parlamentarë nga parlamentet kombëtare të 47 shteteve anëtare të Këshillit të Evropës.

Këshilli i Evropës – për të mos u ngatërruar me Këshillin e Bashkimit Evropian – është organizata kryesore e kontinentit për të drejtat e njeriut.

Në deklaratë thuhet se: “Asambleja është e tmerruar nga raportet e përhapura për përdorimin e përdhunimit dhe torturës si armë lufte”.

Këshilli propozon që gjykata të ngrihet në Strasburg, ndoshta në bashkëpunim me Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Tjera nga autori:
1