<b></b> Kina dhe Ishujt Solomon kanë nënshkruar një marrëveshje sigurie, SHBA shumë e shqetësuar

Kina dhe Ishujt Solomon kanë nënshkruar një marrëveshje sigurie, SHBA shumë e shqetësuar

19.04.2022 18:34

Kina ka njoftuar se ka nënshkruar një marrëveshje gjithëpërfshirëse sigurie me Ishujt Solomon, në një kohë kur Perëndimi, i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, është gjithnjë e më i shqetësuar për ambiciet ushtarake të Pekinit në Paqësor.

Kombi ishull në Paqësorin Jugor u godit nga trazira në fund të vitit 2021 të shkaktuara nga pakënaqësia midis një pjese të ndikimit në rritje të Kinës, me dyqanet në pronësi kineze të djegura dhe vandalizuara në kryeqytetin e arkipelagut Honiari.

Me kërkesë të qeverisë, Kina është një nga aktorët rajonalë që vendosi paqeruajtës në Ishujt Solomon.

Pekini, i cili më pas dërgoi instruktorët e tij të policisë për të luftuar trazirat, që atëherë ka kërkuar të forcojë rolin e tij mbrojtës në arkipelag.

Një projekt-marrëveshje që tronditi Australinë doli muajin e kaluar. Ai përmend si një mundësi vendosjen e forcave policore dhe detare në arkipelag.

Kanberra dhe Uashingtoni prej kohësh kanë ndarë shqetësimet se Kina mund të ndërtojë një bazë detare në Paqësorin Jugor, duke e shtrirë fuqinë e saj detare përtej kufijve të saj. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1