<b></b> OKB: Mbi 3 mijë civilë ukrainas janë vrarë që nga pushtimi rus

OKB: Mbi 3 mijë civilë ukrainas janë vrarë që nga pushtimi rus

02.05.2022 18:57

Sipas zyrës së OKB-së për të drejtat e njeriut (OHCHR), që nga e hëna numri i të vdekurve të civilëve në Ukrainë ka tejkaluar 3000 persona.

Që nga fillimi i pushtimit rus më 24 shkurt, OHCHR ka regjistruar 3,153 vdekje civile në Ukrainë - por vlerëson se numri real ka të ngjarë të jetë "dukshëm më i lartë".

BBC shkruan se, mospërputhjet e mundshme në shifrat e regjistruara vijnë nga vështirësia në marrjen e informacionit nga zona të caktuara të vendit dhe raportet që janë ende në pritje të vërtetimit.

Kjo përfshin mungesën e verifikimit të numrit të madh të viktimave civile nga vende si qyteti port i rrethuar i Mariupolit.

Mariupol ka pësuar bombardime të pamëshirshme që nga fillimi i luftës, me këshillin e qytetit që vlerëson se rreth 80% deri në 90% të ndërtesave të qytetit janë dëmtuar ose shkatërruar.

Satelitët kanë identifikuar gjithashtu vende varrimi masiv pranë Mariupolit që përmbajnë rreth 200 varre, të cilat ka të ngjarë të përdoren për të varrosur trupat e civilëve.

Edhe autoritetet lokale kanë vlerësuar se një numër i madh civilësh janë vrarë nga bombardimet e qytetit.

OKB-ja beson se shumica e civilëve në të gjithë vendin janë vrarë nga armët shpërthyese me një zonë të gjerë ndikimi (të tilla si sulmet me raketa dhe ajrore), por raporti nuk specifikoi se kush ishte përgjegjës për viktimat.

Tjera nga autori:
1