<b></b> Partia e Majtë suedeze bën thirrje për referendum mbi aplikimin në NATO

Partia e Majtë suedeze bën thirrje për referendum mbi aplikimin në NATO

01.05.2022 10:53

Kreu i Partisë së Majtë, Nooshi Dadgostar, ka bërë thirrje për një referendum mbi aplikimin e mundshëm të vendit në NATO në një intervistë në Radio Ekot.

Gjatë intervistës së saj në radion suedeze Ekot, kryetarja e Partisë së Majtë foli për mundësinë e një referendumi pas zgjedhjeve parlamentare që do të mbahen këtë vit në vjeshtë.

“Kjo është do të ishte preferueshme, por ne gjithashtu mund të diskutojmë ta bëjmë atë në ditën e zgjedhjeve. Partitë janë të ndara. Kjo është edhe një arsye më tepër për të organizuar referendumin. Nëse populli suedez dëshiron të bashkohet, ne sigurisht që do ta respektojmë këtë”, tha Dadgostar për radion suedeze Ekot, shkruan Euractiv.

Kur një gazetar përmendi ndikimin e mundshëm të Rusisë në fushatën e referendumit, Dadgostar u përgjigj: “Është një vendim shumë i madh. Ne nuk mund ta heqim demokracinë sepse vende të tjera mund të jenë aty dhe të ushtrojnë ndikim. Është një nga çështjet thelbësore më të rëndësishme të shtetit për të mbrojtur demokracinë.”

Partia e Majtë është kundër anëtarësimit të Suedisë në NATO dhe beson se mos-angazhimi ushtarak është baza më e mirë për një politikë të jashtme të pavarur për paqen dhe çarmatimin.

“Anëtarësimi në NATO do ta bënte më të vështirë ndjekjen e një politike të jashtme të pavarur me besueshmëri dhe në vend të kësaj do të rrezikonim të detyroheshim në luftëra dhe konflikte në të cilat nuk duam të marrim pjesë”, thuhet në programin e partisë.

Dadgostar theksoi më tej se shumica e votuesve kanë votuar për partitë që premtuan se nuk do të anëtarësohen në NATO. Ajo iu referua deklaratës së Ministrit të Mbrojtjes, Peter Hultqvist, gjashtë muaj më parë, kur ai premtoi se Suedia nuk do të anëtarësohej kurrë në NATO gjatë kohës së tij si ministër i mbrojtjes.

“Nuk do të ketë aplikime për anëtarësim përderisa të kemi një qeveri socialdemokrate. Për sa kohë të jem ministër i mbrojtjes, nuk do të marr pjesë patjetër në një proces të tillë. Unë mund t'i garantoj të gjithëve këtë," tha ai në Kongresin e Social Demokratëve.

Megjithatë, situata në Ukrainë ka bërë që socialdemokratët në pushtet të rishikojnë qëndrimin e tyre, pasi sekretari i partisë, Tobias Baudin deklaroi javën e kaluar se një vendim për çështjen e NATO-s mund të merret nga bordi i partisë rreth datës 12 maj.

Nëse bordi i partisë vendos në favor të anëtarësimit në NATO, Suedia mund të aplikojë në Aleancë së bashku me Finlandën, pasi opozita e djathtë e moderuar dhe demokratët e ekstremit të djathtë të Suedisë tashmë mbështesin anëtarësimin në NATO. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1