<b></b> Përpjekje kundër Macron në Francë, formohet koalicion nga katër parti të majta

Përpjekje kundër Macron në Francë, formohet koalicion nga katër parti të majta

04.05.2022 22:28

Katër parti të krahut të majtë në Francë kanë rënë dakord në parim për të krijuar një aleancë për të sfiduar presidentin Emmanuel Macron në zgjedhjet parlamentare të qershorit.

Sipas BBC-së, Socialistët, të Gjelbrit, Komunistët dhe partia e ekstremit të majtë France Unbowed e Jean-Luc Mélenchon arritën një projekt-marrëveshje pas negociatave të mbajtura gjatë gjithë natës.

Mélenchon, i cili ka dështuar në zgjedhjet presidenciale në prill, po kërkon shumicën e deputetëve, ndërsa marrëveshja u cilësua si historike për të gjitha palët e përfshira.

Udhëheqësi i Partisë Komuniste Franceze, Fabien Roussel, tha se asnjë parti në të majtë nuk mund të fitojë e vetme kundër Macron.

Miratimi i marrëveshjes pritet të miratohet nga komiteti kombëtar i Partisë Socialiste në një takim të enjten në mbrëmje.

Një negociator për socialistët, Pierre Jouvet, u tha gazetarëve se nëse marrëveshja fitonte miratimin përfundimtar, do të sillte një moment të rëndësishëm në politikën franceze:

“Besoj se sot jemi disa orë larg një momenti historik, një moment historik që është pritur prej vitesh nga njerëzit e së majtës, të cilët na kërkojnë me zjarr të gjejmë një mënyrë për t’u bërë bashkë”, shtoi ai.

Pavarësisht dështimit në garën presidenciale, partitë shpresojnë të jenë në gjendje të bllokojnë axhendën legjislative të Presidentit Macron duke fituar shumicën e vendeve në Asamblenë Kombëtare.

E majta në Francën moderne është fajësuar gjerësisht për dështimin e kandidatëve të saj për të dalë në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale të muajit të kaluar.

Më i suksesshmi, Mélenchon, fitoi 21.95% të votave në raundin e parë, por u mposht nga e djathta ekstreme e Marine Le Pen. Ai ishte veçanërisht i popullarizuar në mesin e votuesve nën 25 vjeç.

Socialistët, të cilët morën presidencën për herë të fundit në vitin 2012, panë që pjesa e tyre e votave të raundit të parë u rrëzua në një nivel më të ulët historik prej 1.74%, me kandidaten e tyre Anne Hidalgo.

Partia Socialiste dikur dominuese, së bashku me të Gjelbërit dhe Komunistët, ka rënë pas partisë së ekstremit të majtë France Unbowed të Jean-Luc Mélenchon, i cili doli në garën presidenciale si lideri më popullor i së majtës franceze.

Nëse marrëveshja shkon përpara, do të thotë se në vend që të konkurrojnë kundër njëri-tjetrit në zgjedhjet parlamentare, Socialistët, të Gjelbërt, Komunistët dhe mbështetësit e Francës Unbowed do të ndajnë një kandidat për çdo zonë zgjedhore, duke rritur kështu në masë të madhe shanset e tyre.

Ëndrra e Mélenchon është që të jetë në gjendje t'i imponojë Presidentit Macron një shumicë parlamentare që do të bllokonte sistematikisht reformat e tij.

Tjera nga autori:
1