<b></b> QEPKS: Rreth 95 raste të hepatitit misterioz të fëmijëve në vendet e BE-së

QEPKS: Rreth 95 raste të hepatitit misterioz të fëmijëve në vendet e BE-së

08.05.2022 14:39

Pesëmbëdhjetë vende të BE-së kanë raportuar raste të hepatitit akut me origjinë të panjohur tek fëmijët, ndërsa autoritetet shëndetësore vazhdojnë të përpiqen të zbulojnë shkakun e kësaj sëmundjeje.

Që nga 5 maji, rreth 95 raste të hepatitit akut me origjinë të panjohur në fëmijët e moshës 16 vjeç e poshtë janë raportuar në 15 vende të BE-së, ka thënë për Euractiv, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (QEPKS).

Rastet janë raportuar në Austri (2), Belgjikë (3), Qipro (2), Danimarkë (6), Francë (2), Gjermani (1), Irlandë (<5), Itali (35), Holandë (6). ), Norvegjia (2), Polonia (1), Portugalia (4), Rumania (4), Sllovenia (1) dhe Spanjë (22). Ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar, numri është dukshëm më i madh, atje raportohet se janë regjistruar plotë 163 raste të fëmijëve të prekur me llojin e ri të hepatitit.

“Hetimet janë ende duke vazhduar për të gjetur shkakun e këtyre rasteve. QEPKS është në komunikim të rregullt me ​​kolegët në shtetet anëtare, në Mbretërinë e Bashkuar, si dhe me QEPKS-në e SHBA-së, ku hetimet janë gjithashtu duke vazhduar”, tha QEPKS.

Mirëpo ky nuk është një problem vetëm brenda kufijve të Evropës.

Në një konferencë për shtyp të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) të mërkurën, ekspertja mjekësore Philippa Easterbrook tha se 228 raste, 18 transplante të mëlçisë dhe një vdekje u raportuan në 20 vende në pesë rajone të OBSH-së.

Ky numër ka të ngjarë të jetë rritur që atëherë.

Ekspertja theksoi se rastet e virusit janë ende të rralla, por prindërit duhet të kërkojnë këshilla mjekësore nëse fëmija i tyre ka simptoma të vazhdueshme të të vjellave dhe diarresë ose shfaq verdhëz, që është një zverdhje e lëkurës ose e syve.

Hepatiti është një inflamacion i mëlçisë i shkaktuar zakonisht nga një infeksion viral ose pirja e tepërt e alkoolit. Ka disa lloje të zakonshme, si A, B, C, D dhe E. Siç e ka konfirmuar edhe më parë QEPKS, këto raste nuk kishin asnjë lidhje me llojet e zakonshme të hepatitit.

 

Shkaqet vazhdojnë të hulumtohen

"Hipoteza kryesore aktuale është se një kofaktor që prek fëmijët e vegjël që kanë infeksionin adenovirus, i cili do të ishte i lehtë në rrethana normale, shkakton një infeksion më të rëndë ose dëmtim të mëlçisë", informon QEPKS.

Agjentë të tjerë infektivë ose toksikë janë ende duke u hulumtuar dhe nuk janë përjashtuar, por konsiderohen më pak të besueshëm. Patogjeneza e sëmundjes - origjina dhe zhvillimi - dhe rrugët e transmetimit janë gjithashtu ende të panjohura.

Sipas Easterbrook, "është bërë përparim i konsiderueshëm gjatë javës së fundit me një grup gjithëpërfshirës studimesh të thelluara për të plotësuar atë që tashmë dihet dhe për trajtuar hipotezën kryesore, veçanërisht nëse adenovirusi është me të vërtetë shkaktar i hepatitit dhe jo vetëm një gjetje e rastësishme.”

Ndërkohë, Komisioni Evropian dhe QEPKS po ndjekin me vëmendje zhvillimet dhe po punojnë me OBSH-në për të hetuar më tej.

“BE po e ndjek këtë situatë me shumë vëmendje. Është një situatë shqetësuese”, thotë Komisionerja Evropiane për Shëndetësinë Stella Kyriakides.

“Unë do të doja të shfrytëzoja këtë mundësi për të forcuar thirrjen nga QEPKS, i cili u ka drejtuar shteteve anëtare duke kërkuar që ata të ndajnë të gjithë informacionin me ne, në mënyrë që të jemi në gjendje të monitorojmë situatën nga shumë afër,” shtoi Kyriakides.

Më herët gjatë kësaj jave është raportuar edhe rasti i parë i dyshuar me llojin e ri të hepatitit në Serbi, ku një djalë 9 vjeçar me mëlçi të dëmtuar është duke marrë trajtim mjekësor.

 

Tjera nga autori:
1