<b></b> Si funksionojnë sanksionet në Rusi?

Si funksionojnë sanksionet në Rusi?

19.04.2022 17:21

Vladimir Putin urdhëroi qeverinë të derdhte para të reja në ekonomi dhe të rriste pagat dhe pensionet. Kreu i Bankës Qendrore kërkon modele të reja biznesi për shkak të sanksioneve. Në Moskë, 200 mijë vende pune janë në rrezik, shkruan Deutsche Welle në një analizë të saj.

Presidenti rus Vladimir Putin i bëri thirrje qeverisë që të rrisë pagat e nëpunësve civilë dhe pensionistëve, si dhe përfitimet sociale. Ato duhet të përshtaten me inflacionin, i cili është 17.5 përqind, tha Putin në një mbledhje qeveritare të mbajtur me video lidhje. Sipas tij, situata ekonomike është stabilizuar - gati dy muaj pas fillimit të luftës kundër Ukrainës.

Putin urdhëroi gjithashtu qeverinë të derdhte para të reja në ekonomi për të rritur shpenzimet. “Tani është jashtëzakonisht e rëndësishme të mbështetet kërkesa e brendshme, për të parandaluar rënien e tepërt të saj”, tha ai. Qeveria mund të përdorë fondet buxhetore për këtë drejtpërdrejt ose t'i përdorë ato si ndihmë kreditore. Fondet janë të disponueshme sepse në tremujorin e parë të këtij viti është arritur një “suficit buxhetor rekord”.

Putin i sheh sanksionet si një dështim të Perëndimit

Putin i sheh sanksionet perëndimore ndaj Rusisë si një dështim. Perëndimi priste që ajo "të çekuilibronte shpejt situatën financiare dhe ekonomike, të shkaktonte panik në tregje dhe të çonte në kolaps të sistemit bankar dhe pengesa në ekonomi", tha presidenti rus.

Për Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj evropianë, megjithatë, sanksionet kundër Rusisë kanë rezultuar të jenë një bumerang, sepse inflacioni është rritur në ato vende, duke çuar në një rënie të standardeve të jetesës, pohon Putin.

Kreu i Bankës Qendrore bën thirrje për modele të reja biznesi

Elvira Nabiulina, kreu i Bankës Qendrore të Rusisë, tha se ekonomia ruse nuk mund të jetojë përgjithmonë nga rezervat e saj financiare dhe se duhet të ripozicionohet për shkak të sanksioneve. Ajo njoftoi një fazë të ndryshimit strukturor dhe kërkimin e modeleve të reja të biznesit.

"Deri më tani, sanksionet kanë prekur më së shumti tregun financiar. Por tani do të ndikojë gjithnjë e më shumë edhe ekonominë", paralajmëroi Nabiulina. Problemet kryesore janë kufizimet e importit dhe logjistika e vështirë në tregtinë e jashtme. Kufizimet e eksportit gjithashtu ka të ngjarë të kenë një ndikim në rritje.

Ajo tha gjithashtu se janë planifikuar hapa ligjorë kundër bllokadës së arit dhe rezervave valutore ruse të vendosura nga Perëndimi. Rreth 300 nga 640 miliardë dollarët e arit dhe rezervave valutore të Rusisë janë ngrirë nga sanksionet e huaja.

Moska kërcënohet me humbjen e 200 mijë vendeve të punës

Kryebashkiaku i Moskës Sergei Sobyanin ka frikë se 200,000 vende pune do të humbasin në kryeqytetin rus. Arsyeja është ndërprerja e biznesit të kompanive të huaja. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1