<b></b> Talibanët e Afganistanit urdhërojnë që gratë të mbulohen nga koka te këmbët

Talibanët e Afganistanit urdhërojnë që gratë të mbulohen nga koka te këmbët

08.05.2022 16:32

Sundimtarët talebanë të Afganistanit të shtunën, më 7 maj, urdhëruan të gjitha gratë afgane të veshin veshje nga koka te këmbët në publik, kërkesë që konfirmoi frikën më të keqe të aktivistëve të të drejtave.

Sipas Associated Press, dekreti i ri thotë se gratë duhet të largohen nga shtëpia vetëm kur është e nevojshme, dhe se të afërmit meshkuj do të përballen me dënimin - duke filluar me një paralajmërim dhe duke u përshkallëzuar deri në seanca gjyqësore dhe burgim për shkeljet e kodit të veshjes së grave.

Ky dekret ishte i fundit në një seri dekretesh represive të lëshuara nga udhëheqja talebane, nga të cilat jo të gjitha janë zbatuar. Muajin e kaluar, për shembull, talebanët i ndaluan gratë të udhëtonin vetëm, por pas një dite kundërshtimi, kjo është injoruar në heshtje.

Të dielën në kryeqytetin Kabul, shumë gra në rrugë mbanin të njëjtat shalle të mëdha si më parë. Gratë shkuan gjithashtu të pashoqëruara në Aeroportin Ndërkombëtar të Kabulit, ndërsa në qytet gratë hipnin vetëm në autobusë të vegjël.

Misioni i Asistencës së Kombeve të Bashkuara në Afganistan tha se ishte thellësisht i shqetësuar me atë që dukej të ishte një direktivë formale që do të zbatohej, duke shtuar se do të kërkonte sqarime nga talebanët në lidhje me vendimin.

 “Ky vendim bie ndesh me garancitë e shumta në lidhje me respektimin dhe mbrojtjen e të gjitha të drejtave të njeriut, duke përfshirë ato të grave dhe vajzave”

Dekreti, i cili u bën thirrje grave që të shfaqin vetëm sytë e tyre dhe rekomandon që ato të veshin burkën nga koka te këmbët, ngjalli kufizime të ngjashme për gratë gjatë sundimit të mëparshëm të talebanëve midis 1996 dhe 2001.

“Ne duam që motrat tona të jetojnë me dinjitet dhe siguri,” tha Khalid Hanafi, ushtrues detyre i zëvendësit të ministrit të virtytit të Talibanëve.

Talebanët më parë morën vendim kundër rihapjes së shkollave për vajzat mbi klasën e 6-të, duke refuzuar një premtim të mëparshëm. Por ky dekret nuk gjeti mbështetje të gjerë në mesin e një lidershipi që është i ndarë mes pragmatistëve dhe atyre të vijës së ashpër.

Ky vendim ndërpreu përpjekjet e talebanëve për të fituar njohjen nga liderët e mundshëm ndërkombëtarë në një kohë kur vendi është i zhytur në një krizë humanitare.

"Për të gjitha gratë dinjitoze afgane që të veshin hixhab është e nevojshme dhe hixhabi më i mirë është chadori (burka nga koka te këmbët) e cila është pjesë e traditës sonë dhe është e respektueshme," tha Shir Mohammad, një zyrtar taleban.

“Ato gra që nuk janë shumë të vjetra apo të reja duhet të mbulojnë fytyrën e tyre, përveç syve”, tha ai, duke shtuar se “parimet islame dhe ideologjia islame janë më të rëndësishme se çdo gjë tjetër.”

Studiuesja e lartë afgane, Heather Barr e Human Rights Watch i kërkoi komunitetit ndërkombëtar që të ushtrojë presion të koordinuar mbi talebanët.

Talebanët u rrëzuan nga pushteti në vitin 2001 nga një koalicion i udhëhequr nga ShBA dhe u kthyen në pushtet në ditët e fundit të largimit kaotik të Amerikës vitin e kaluar.

Këshilli i Sigurisë Kombëtare i Shtëpisë së Bardhë dënoi dekretin e talebanëve të së shtunës dhe u kërkoi atyre ta anulonin atë.

“Ne jemi duke e diskutuar këtë me vende dhe partnerë të tjerë. Legjitimiteti dhe mbështetja që talebanët kërkojnë nga bashkësia ndërkombëtare varen tërësisht nga sjellja e tyre, veçanërisht nga aftësia e tyre për të mbështetur angazhimet e deklaruara me veprime”, thuhet në deklaratë.

Që nga marrja e pushtetit gushtin e kaluar, udhëheqja e talebanëve ka qenë duke u grindur mes tyre, ndërsa ata luftojnë për të kaluar nga lufta në qeverisje.

Tërbimi i shumë afganëve është njohuria se shumë nga talebanët e brezit të ri, si Sirajuddin Haqqani, po i arsimojnë vajzat e tyre në Pakistan, ndërsa në Afganistan gratë dhe vajzat janë shënjestruar nga dekretet e tyre represive që nga marrja e pushtetit. Haqqani është një terrorist i emëruar nga OKB dhe kreu i rrjetit Haqqani, i cili është fajësuar për disa nga sulmet më vdekjeprurëse gjatë pushtimit 20-vjeçar të udhëhequr nga ShBA.

Që nga kthimi i talebanëve, vajzat janë ndaluar nga shkolla përtej klasës së 6-të.

Universitetet u hapën në fillim të këtij viti në pjesën më të madhe të vendit, por që nga marrja e pushtetit dekretet e talebanëve kanë qenë të çrregullta. Ndërsa një pjesë e vogël e krahinave vazhduan të ofronin arsim për të gjithë, shumica e provincave mbyllën institucionet arsimore për vajzat dhe gratë.

Në Kabul, shkollat ​​dhe universitetet private kanë funksionuar pa ndërprerje.

Tjera nga autori:
1