<b></b> Twitter do të jetë një vend i frikshëm nën drejtimin e Elon Musk

Twitter do të jetë një vend i frikshëm nën drejtimin e Elon Musk

26.04.2022 18:47

Twitter nuk ka qenë kurrë një vend për të folur në mënyrë racionale. Por prisni që të jetë shumë, shumë më keq. Vendimi i bordit të Twitter të hënën për të pranuar ofertën e Elon Musk do të thotë se kompania u bë me pronar të ri dhe u bë pronë i një njeriu që përdor platformën për të sulmuar kritikët e tij, për të tallur njerëzit për pamjen e tyre, për të sfiduar ligjet e letrave me vlerë dhe për të fituar pamëshirshëm kriptovaluta, komentoi për New York Times nga Greg Bensinger.

Musk thotë se vizioni i tij për shërbimin është të jetë një arenë gjithëpërfshirëse për fjalën e lirë, por përdoruesit duhet të kuptojnë se çfarë do të thotë kjo frazë - kjo do të thotë fjalë e lirë për njerëz si Musk, një miliarder dhe njeriu më i pasur në botë.

Edhe kur bordi i drejtorëve të Twitter diskutoi të hënën ofertën e tij, të cilën përfundimisht e pranoi, Musk vendosi tonin për menaxhimin e tij të ardhshëm duke shkruar në Twitter se zyrtarët e Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA janë "kukulla të paturpshme".

Musk nuk ishte administruesi përgjegjës i kompanive që ai tashmë mbikëqyr: Tesla, SpaceX, Neuralink dhe Boring Company. Në muajt e parë të pandemisë, ai sulmoi zyrtarët shëndetësorë, vendimet e të cilëve për bllokimin i quajti fashiste, madje ai i detyroi punëtorët e Tesla të kthehen në punë dhe duke shkelur rregulloret lokale shëndetësore.

Dhe Tesla është ndjekur prej vitesh nga akuzat për abuzim racist, diskriminim dhe ngacmim seksual në një fabrikë në Fremont, Kaliforni. Gjashtë gra thonë se kanë qenë të ekspozuara ndaj ngacmimeve seksuale. Kompania tha se nuk toleronte një sjellje të tillë.

Raportet e diskriminimit racor

Ndërkohë, organi rregullator i Kalifornisë hodhi në gjyq kompaninë për akuza për diskriminim racor kundër qindra punonjësve, duke përfshirë mungesën e mundësive për promovim dhe fyerje racore të përdorura nga mbikëqyrësit.

Sipas një padie civile të paraqitur nga Departamenti i Punësimit dhe Strehimit në Kaliforni në Gjykatën e Lartë të Kalifornisë në Alameda County, Musk u tha punëtorëve që të toleronin ngacmimet raciste në punë. Tesla i hodhi poshtë akuzat. Nuk është çudi që shumë punonjës të Twitter janë të tmerruar nga mundësia që Musk të drejtojë kompaninë.

Twitter mund të përfitojë

Twitter sigurisht që mund të përfitojë nga disa përmirësime në shërbimin e tij. Rregullat e tij zbatohen në mënyrë të pabarabartë, plot fjali raciste, ngacmime dhe dezinformata.

Politikanët dhe personazhet e famshëm gjithashtu duket se gëzojnë zbatimin më të butë të rregulloreve kundër dezinformimit nga Twitter

Problemi i Trump dhe Twitter

Para dhe pas sulmit të 6 janarit në Kapitol, ish-presidenti amerikan Donald Trump që përdori Twitter-in për të inkurajuar ndjekësit e tij. Kompania me të drejtë e ndaloi Trump-in të hynte në Twitter për shkak të rolit të tij në atë episod të turpshëm, por prej vitesh ka mbyllur një sy ndaj sjelljeve të ngjashme.

Musk dëshiron një moderim të lehtë të përmbajtjes

Moderimi i lehtë i përmbajtjes, të cilin Musk me sa duket synon ta favorizojë, nuk do ta bëjë Twitter një vend më të mirë, kjo do ta bëjë atë shumë më toksik. 

Përdoruesit e Twitter duhet të jenë veçanërisht të shqetësuar nëse Musk do të sjellë përbuzjen e tij të dukshme për gratë në kompaninë që zotëron. Twitter është tashmë një faqe toksike për përdoruesit e saj, veçanërisht jo të bardhët.

E gjithë bota duhet të shqetësohet

Dhe e gjithë bota duhet të shqetësohet se Musk mund të rikthejë Trumpin, i cili me kaq mjeshtëri përdori platformat e mediave sociale për të përhapur dezinformata të rrezikshme rreth Covid-it, për të tallur armiqtë e tij dhe për të minuar integritetin e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme.

Trump tha të hënën se nuk do të kthehet në Twitter nëse i lejohet. Por, sigurisht që ish-presidenti tashmë ka thyer shumë premtime. Musk ka të drejtë kur thotë se Twitter është bërë një shesh publik de facto. 

Algoritme të thella problematike

Kompania është e vetëdijshme se algoritmet e saj janë thellësisht problematike, por duke qenë se Zuckerberg mban një aksion kontrollues në menaxhim, presionet e jashtme dhe të brendshme për të ndryshuar dizajnin dhe zbatimin e tyre kanë rezultuar të kota.

Ndoshta Jack Dorsey, një nga bashkëthemeluesit e Twitter dhe një anëtar bordi, duhet t'i kishte besuar instinkteve të tij kur ai postoi në Twitter se "nuk beson se asnjë individ apo institucion duhet të zotërojë media sociale ose kompani mediatike në përgjithësi".

Ku mund të shkojnë njerëzit nëse nuk u pëlqen ajo në të cilën Twitter po shndërrohet nën Musk? 

Me legjionin e tij të fansave, Musk do të përdorë një megafon të madh dhe do të jetë i lirë të promovojë investimet e tij, të refuzojë rregulloret e arsyeshme shëndetësore dhe të heshtë kritikët.

A tingëllon si një vend më i mirë, apo më i keq, kjo mbetet të shihet. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1