<b></b> Zyrtarët perëndimorë: Putini ende mund të fitojë, ka shumë skenarë dhe rezultatet mund të vijnë më vonë

Zyrtarët perëndimorë: Putini ende mund të fitojë, ka shumë skenarë dhe rezultatet mund të vijnë më vonë

21.04.2022 22:42

Zyrtarët perëndimorë thonë se shohin shenja se Rusia po trajton tashmë disa nga problemet me të cilat u përball gjatë javës së parë të sulmit në Ukrainë. Ata thanë gjithashtu se presidenti rus është ende në një pozicion për të fituar.

Rusia po punon për çështjet e komandove dhe kontrollit të ushtrisë, siç dëshmohet nga fakti se po përpiqet të përparojë në vija të ngushta. Por zyrtarët thonë se rusët janë ende duke operuar në rrugë individuale në kolona të gjata, që do të thotë se ata mbeten të prekshëm ndaj sulmeve ukrainase.

Zyrtarët thonë se trupat ukrainase vazhdojnë të luftojnë në një mënyrë shumë të zgjuar dhe efektive. Disa nga linjat e komunikimit të Rusisë janë ende mjaft të gjata, veçanërisht në jug të Kharkiv, dhe të ekspozuara ndaj sulmeve nga perëndimi. 

"Putini është ende në një pozicion për të fituar"

Zyrtarët thonë se Vladimir Putin është "ende në një pozicion për të fituar", me një sërë rezultatesh të mundshme. Por nuk pritet ndonjë rezultat së shpejti. Perëndimi po përgatitet të "mbajë mbështetjen ushtarake për Ukrainën përmes një periudhe të zgjatur konflikti, ndoshta shumica e pjesës tjetër këtë vit", shkruan BBC.

Suksesi i rusëve në Donbas është i mundshëm dhe në rastin më të keq mund t'i shtyjë rusët të ripërqendrohen në disa nga synimet e tyre të paraluftës, si në Kiev dhe Odessa. 

Megjithatë, shumë varet me sa mençuri i përdor Moska këto forca dhe çfarë aftësish kanë mbrojtësit ukrainas. Prej aty vjen presioni që Perëndimi të dërgojë pajisje edhe më të avancuara. Rusia ka ende një numër të madh trupash, me nga 5,000 deri në 10,000 rreth Mariupolit. 

"Pushtimi i Mariupolit nuk do të jetë një detyrë e lehtë"

Zyrtarët thonë se nuk do të jetë një detyrë e lehtë për Putinin të pushtojë Mariupolin. Ata besojnë se kjo do të vazhdojë të kufizojë aftësinë e forcave ruse rreth Mariupolit për të marrë pjesë në operacionet në Donbas.

Zyrtarët perëndimorë vënë në dukje se përdorimi i raketave me rreze të gjatë Iskander nga Rusia është ngadalësuar disi gjatë javës së kaluar.

Kjo tregon se Moska është e shqetësuar për frekuencën e përdorimit të raketave dhe mundësinë e grumbullimit. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1