<b></b> A po hyjnë tani anijet luftarake të NATO-s në Detin e Zi?

A po hyjnë tani anijet luftarake të NATO-s në Detin e Zi?

26.05.2022 18:11

Për shkak se Rusia bllokon Detin e Zi, anijet tregtare ukrainase nuk mund të eksportojnë 50 milionë tonë drithë. Ekziston edhe një kërcënim për një krizë globale ushqimore. NATO mund të ndërhyjë së shpejti – sepse Deti i Zi është mjaft i rëndësishëm ndërkombëtarisht.

Ukraina befasoi të gjithë botën me qëndrueshmërinë e saj kundër Rusisë superiore ushtarakisht. Por mbrojtësit kanë një dobësi të madhe: Detin e Zi. Rusët ishin në gjendje të vendosnin një bllokadë detare atje herët.

Për shkak se marina ukrainase është mjaft e dobët, pushtuesi ka të ngjarë të mbajnë kontrollin e hyrjes në det për një kohë të gjatë. Me këtë, Putini po i jep një goditje të rëndë ekonomisë në Ukrainë. Para luftës, një pjesë e madhe e eksporteve ukrainase kryhej përmes Detit të Zi. Mbi të gjitha, të rëndësishme ishin produktet bujqësore si gruri.

Dështoi në anashkalimin e bllokadës detare

Megjithatë, jo vetëm Ukraina, por kombet në mbarë botën tani kanë një problem për shkak të bllokadës detare ruse. Para luftës, Ukraina ishte eksportuesi i dytë më i madh i grurit në botë, pas SHBA-së, me 60 milionë tonë. Me këtë drithë të bllokuar tani, nëse situata mbetet e njëjtë, një krizë globale ushqimore afrohet.

Në fund të prillit, Kievi u përpoq të anashkalonte bllokadën detare ruse. Gruri u soll në Rumani me tren dhe u dërgua nga portet atje në botë. Megjithatë, rusët e njohën shpejt manovrën dhe e ndaluan atë duke bombarduar në mënyrë specifike një urë të rëndësishme lidhëse në Odessa.

Vendet perëndimore dërgojnë raketa kundër anijeve ruse

Ukrainës i mungojnë trenat e mallrave për të zhvendosur eksportet e grurit plotësisht në shina dhe për t'i transportuar ato përtej kufirit polak, për shembull. Për më tepër, BE-ja ka hapësirë ​​të ndryshme binarësh sesa Ukraina. Kështu, i gjithë malli i transportuar do të duhej të ringarkohej.

Pra, ndoshta nuk ka asnjë mënyrë që Ukraina të eksportojë grurin. Prandaj, shumë vende perëndimore kanë marrë masa sepse varen nga gruri nga Ukraina. Kështu britanikët dërguan raketa moderne kundër anijeve që mund të përdoren kundër luftanijeve ruse. Danimarka gjithashtu njoftoi së fundmi dërgimin e një sistemi Harpoon me bazë tokësore.

Megjithatë, këto dërgesa armësh nuk ka gjasa të jenë të mjaftueshme për të rikthyer lirinë e transportit ukrainas. Kjo është arsyeja pse NATO mund të ndërhyjë së shpejti. Sepse një numër vendesh anëtare të NATO-s kanë interes që anijet tregtare nga Ukraina të lundrojnë sërish.

Kjo do të thotë se aleanca e mbrojtjes nuk do të merrte pjesë drejtpërdrejt në luftë. Ish-komandanti i përgjithshëm i NATO-s, James Stavridis, shpjegoi në një koment në portalin informativ "Bloomberg": "Deti i Zi përbëhet kryesisht nga ujërat ndërkombëtare. Prandaj, luftanijet e NATO-s kanë të drejtë të shkojnë pothuajse kudo që duan, përfshirë ujërat territoriale të Ukrainës.

NATO nuk dëshiron të provokojë Rusinë

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres gjithashtu shprehu kohët e fundit idenë e krijimit të një korridori humanitar në Detin e Zi. Në këtë mënyrë mund të parandalohej një krizë ushqimore në botë pa ndërhyrë në luftë.

Deri më tani, NATO është përmbajtur nga dërgimi i anijeve luftarake në Detin e Zi për të mos provokuar Rusinë. Por çdo ditë që kalon, gjasat për një krizë ushqimore po rriten. Anijet luftarake të NATO-s së shpejti mund të shoqërojnë anijet tregtare ukrainase për t'i mbrojtur ato nga kryqëzorët rusë. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1