<b></b> Agjencia e BE-së: Lufta në Ukrainë ndryshon rrugët e trafikut të drogës

Agjencia e BE-së: Lufta në Ukrainë ndryshon rrugët e trafikut të drogës

14.06.2022 18:52

Pushtimi rus i Ukrainës ka ndikuar gjithashtu në ndryshimin e rrugëve të paligjshme të kontrabandës së drogës në Evropë, paralajmëroi Agjencia e Drogës e BE-së.

Alexis Goosdeel, drejtor i Qendrës Evropiane të Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Drogat (EMCDDA), tha se lufta tashmë kishte një "ndikim të drejtpërdrejtë" në një nga rrugët e trafikut të heroinës në Afganistan përmes Ukrainës dhe vendeve të tjera fqinje.

"Trafikantët e drogës nuk janë më të interesuar të vazhdojnë të përdorin këtë rrugë", tha ai në një konferencë për shtyp në internet, duke shtuar se tashmë kishte shenja të rritjes së tregtisë në kufijtë midis Turqisë dhe Bullgarisë dhe Turqisë dhe Greqisë.

"Trafiku i drogës do të rritet në ishujt grekë dhe në Mesdheun jugor"

Goosdeel tha se konflikti i ka detyruar kontrabandistët që përdorin Detin e Zi të zgjedhin rrugë të tjera pasi disa porte detare kohët e fundit kanë qenë jashtë mundësive të tyre. Ai shtoi se beson se tregtia në ishujt grekë dhe në Mesdheun jugor do të rritet.

Në raportin e saj vjetor, EMCDDA thekson se shumë njerëz që pësuan stres të rëndë psikologjik gjatë luftës mund të bëhen më të prirur për t'u përdorur dhe për të keqpërdorur substanca të dëmshme.

Ai gjithashtu paralajmëron se shërbimet shëndetësore në vendet evropiane, veçanërisht ato në kufi me Ukrainën, ka të ngjarë të bëhen edhe më të mbingarkuar pasi të varurit nga droga që ikin nga konflikti do të kërkojnë shërbimet dhe mbështetjen e tyre.

"Kërkesat kryesore ka të ngjarë të jenë vazhdimësia e trajtimit, shërbimet e përkthimit, akomodimi dhe kujdesi social", thuhet në raport, duke shtuar se edhe njerëzit që nuk ishin të varur nga droga ishin në rrezik.

Mund të ketë një rritje në tregtinë e heroinës në Evropë

Agjencia thekson se situata e vështirë financiare në Afganistan, i cili është nën kontrollin e talebanëve që nga gushti i vitit të kaluar, mund t'i kthejë të ardhurat nga droga në një burim të rëndësishëm të ardhurash, gjë që mund të rezultojë në rritjen e trafikut të heroinës në Evropë.

Raporti thotë gjithashtu se pavarësisht ndalimit të prodhimit, shitjes dhe tregtisë së drogave të paligjshme, kultivimi i lulekuqes në Afganistan vazhdon. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1