<b></b> Austria do ta mbështesë kandidaturën e Bosnjë-Hercegovinës në BE

Austria do ta mbështesë kandidaturën e Bosnjë-Hercegovinës në BE

23.06.2022 10:50

Bosnjë-Hercegovina duhet të marrë trajtim të ngjashëm si Ukraina dhe Moldavia për marrjen e statusit të kandidatit në BE përpara se të plotësoheshin parakushtet, ka thënë kancelari austriak, Karl Nehammer.

Austria e ka konsideruar historikisht veten një aleat të fortë të Ballkanit Perëndimor, ku shumica e vendeve janë kandidatë në BE, megjithëse përparimi i tyre në pranim ka ngecur në masë të madhe. Bosnjë-Hercegovina është një nga dy vendet e fundit në rajonin e gjashtë vendeve që nuk ka marrë ende statusin e kandidatit për në BE.

Statusi i kandidatit të Ukrainës do t'i jepet përpara përmbushjes së kritereve të BE-së, por ai "duhet të zbatohet edhe për vendet e tjera kandidate në Ballkanin Perëndimor, si Bosnjë-Hercegovina", tha Nehammer duke shpjeguar qëndrimin e Austrisë para komitetit parlamentar të BE-së të mërkurën.

Ekziston gjithashtu nevoja për “sinjale të qarta” për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Për shkak të së kaluarës së saj historike dhe diasporës së madhe, Austria mban një përgjegjësi të veçantë për rajonin, u tha ai ligjvënësve.

Ministrja për Evropën, konservatorja Karoline Edtstadler, i mbështeti deklaratat e tij. “Është e pakuptueshme që Bosnjë-Hercegovinës t'i mohohet statusi i vendit kandidat,” theksoi ajo.

Qëndrimi i qeverisë ka mbështetjen e partisë më të madhe opozitare, socialdemokratit SPÖ.

Austria ka formuar një bllok trepalësh së bashku me Kroacinë dhe Slloveninë për çështjen e Bosnjë-Hercegovinës përpara takimit të krerëve të BE në Bruksel të enjten (23 qershor).

Tjera nga autori:
1