<b></b> Brukseli ia humb shpresat e Gjeorgjisë për anëtarësim në kohë në BE

Brukseli ia humb shpresat e Gjeorgjisë për anëtarësim në kohë në BE

19.06.2022 13:05

Ligjvënësit në Gjeorgji kanë mbetur zemërthyer pasi Brukseli ia humbi shpresat e vendit për një hyrje të shpejtë në Bashkimin Evropian (BE).

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Layen njoftoi të premten se Gjeorgjia do të kalojë në statusin e kandidatit për anëtarësim në BE vetëm pasi të adresojë disa prioritete.

Komisioni rekomandoi në vend të kësaj një "perspektivë evropiane" për vendin e vogël të Detit të Zi, ndryshe nga Ukraina dhe Moldavia të cilave iu dha statusi i kandidaturës.

"Gjeorgjia ndan të njëjtat aspirata dhe potencial si Ukraina dhe Moldavia," tha von der Layen. “Aplikimi i saj ka pika të forta, veçanërisht orientimin drejt tregut të ekonomisë së saj, me një sektor të fortë privat.

"Për të pasur sukses, vendi tani duhet të bashkohet politikisht për të hartuar një rrugë të qartë drejt reformës strukturore dhe Bashkimit Evropian," shtoi ajo.

Komisioni do të "kthehej dhe do të jepte akses" nëse Gjeorgjia të kishte përmbushur "një numër kushtesh përpara se t'i jepte statusin e kandidatit", tha von der Layen, pa specifikuar se kur do të ishte kjo.

Sipas një dokumenti të Komisionit Evropian, vendi duhet të trajtojë polarizimin e brendshëm politik, të angazhohet për "deoligarkizimin" dhe të kryejë reforma në drejtësi përpara se të mund të bashkohet me bllokun.

Liritë e shtypit, llogaridhënia, dhe transparenca e institucioneve shtetërore gjithashtu duhet të përmirësohen, shtoi organi ekzekutiv i BE-së.

Kreu i partisë "Ëndrra Gjeorgjiane", e cila mban shumicën në parlamentin e Gjeorgjisë, Irakli Kobakhidze e përshkroi vendimin e Komisionit si "zemërthyer".

"Ne e kuptojmë se Gjeorgjia, ndryshe nga Ukraina dhe Moldavia, nuk ka bërë sakrificat e nevojshme sot," tha Kobakhidze.

“Sakrificat dhe gjakderdhja 14 vjet më parë, apo edhe 30 vjet më parë dhe 300,000 persona të zhvendosur brenda vendit, për fat të keq, kanë humbur tashmë rëndësinë e tyre për partnerët tanë evropianë,” shtoi ai.

Komentet e tij u bënë në lidhje me luftën ruso-gjeorgjiane të vitit 2008 dhe rajonin separatist të Abkhazisë të mbështetur nga Moska.

Tjera nga autori:
1