<b>Civilët në Bucha</b> u vranë më shigjeta metalike, armë nga Lufta e Parë Botërore

Civilët në Bucha u vranë më shigjeta metalike, armë nga Lufta e Parë Botërore

24.04.2022 19:37

Ekspertët mjeko-ligjor kanë njoftuar se dhjetra civilë që u vranë gjatë pushtimit rus në qytetin e Bucha-s, ishin vrarë nga shigjeta të vogla të gjuajtura nga artileria ruse.

Patologët dhe ekspertët që po kryejnë analiza mbi trupat e gjetur në varrezat masive në rajonin në veri të Kievit, ku forcat pushtuese ruse janë akuzuar për mizori, thanë se kishin gjetur shigjeta të vogla metalike, të quajtura flesheta, të ngulitura në kokat dhe gjoksin e njerëzve.

Ekspertët e pavarur të armëve, të cilët shqyrtuan fotografitë e shigjetave metalike të gjetura në trupa, të parë nga The Guardian, konfirmuan se ato ishin flesheta, një armë kundër personelit e përdorur gjerësisht gjatë Luftës së Parë Botërore.

Këto shigjeta të vogla metalike gjenden në predha të tankeve ose armëve në terren. Çdo guaskë mund të përmbajë deri në 8000 flesheta. Pasi qëllohen, predhat shpërthejnë nga një fitil.

“Flechettes”, zakonisht midis 3 cm dhe 4 cm në gjatësi, lëshohen nga guaska dhe shpërndahen në një hark konik rreth 300 m të gjerë dhe 100 m të gjatë. Kur goditet në trupin e viktimës, shigjeta mund të humbasë ngurtësinë, duke u përkulur në një grep, ndërsa pjesa e pasme e shigjetës, e bërë nga katër pendë, shpesh shkëputet duke shkaktuar një plagë të dytë.

Tjera nga autori:
1