<b></b> Danimarka premton mbështetje për kandidaturën e Ukrainës në BE

Danimarka premton mbështetje për kandidaturën e Ukrainës në BE

22.06.2022 14:51

Danimarka mbështet statusin e Ukrainës si vend kandidat për në BE, ka thënë kryeministrja, Mette Frederiksen gjatë një fjalimi në parlamentin ukrainas të martën.

Javën e kaluar, krerët e shtetit francez, gjerman, italian dhe rumun vizituan Kievin dhe mbështetën publikisht statusin e kandidaturës për Ukrainën. Të martën, Frederiksen shprehu të njëjtin mendim në fjalimin e saj në parlamentin ukrainas.

“Rruga drejt anëtarësimit në BE mund të jetë e gjatë dhe sfiduese. Ka kërkesa që duhet të plotësohen. Ne nuk mund ta ndryshojmë atë. Por ne do t'ju mbështesim gjatë gjithë rrugës, "tha Frederiksen, duke shtuar: "Ju i përkisni Evropës. Dhe Europa ju përket juve.”

Në fjalimin e saj në Parlamentin e Ukrainës, Frederiksen tërhoqi gjithashtu paralele midis luftës aktuale për liri në Ukrainë dhe lëvizjes daneze të rezistencës gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ajo shtoi se shkatërrimi i luftës është “zemërthyes”, siç edhe e pa me sytë e saj kur vizitoi qytetin ukrainas të Borodyanka në prill.

“Pashë forcën e jashtëzakonshme të popullit ukrainas. Fuqia e një kombi krenar. Vullneti i hekurt i një populli të lirë. E pamundur të shtypet”, tha ajo, duke shtuar se danezët kanë “respektin më të thellë” për ukrainasit dhe se ata nuk po luftojnë vetëm për Ukrainën, por për “kombet e lira në të gjithë botën”.

“Është një luftë mes lirisë dhe shtypjes. Mes demokracisë dhe tiranisë. Një luftë që askush nga ne nuk mund ta përballojë ta humbasë”, tha Frederiksen.

“Për shumë vite, ne jemi krenarë për këto vlera. E vërteta është se ka pasur raste kur ne nuk i kemi përmbushur ato. Momente kur ishim shumë të ngadaltë për të kuptuar se çfarë po ndodhte. Hezituam dhe nuk bëmë sa duhet. Jugosllavia në vitet '90. Ukraina në vitin 2014. Këto nuk ishin kohë krenare për Evropën”, tha kryeministri danez.

Ajo, megjithatë, shtoi se kjo "nuk është një nga ato kohë" dhe se është koha që Evropa të tregojë se "vlerat evropiane nuk janë vetëm fjalë".

“Nëse dështojmë t'ju ndihmojmë, nëse dështojmë ta zmbrapsim Putinin, atëherë dështojmë vetë. Liria juaj është liria jonë”, përfundoi Frederiksen.

Tjera nga autori:
1