<b></b> Dodik kërkon takimin e presidentëve serbë, kroatë dhe turq për të diskutuar mbi Bosnjën

Dodik kërkon takimin e presidentëve serbë, kroatë dhe turq për të diskutuar mbi Bosnjën

15.06.2022 14:10

Udhëheqësi secesionist serb i Bosnjës Milorad Dodik u takua me ministrin e Jashtëm turk Mevlüt Çavuşoğlu të martën në Stamboll për të diskutuar bashkëpunimin politik dhe ekonomik.

“Ne ringjallëm një ide të vjetër, një takim trepalësh duke përfshirë presidentin turk, Erdogan, presidentin kroat Zoran Milanoviç dhe presidentin serb Aleksandar Vuçiç, me përfaqësuesit e boshnjakëve, serbëve dhe kroatëve nga Bosnja,” citohet të ketë thënë Dodik.

“Ideja është të gjejmë energji dhe vullnet shtesë për të arritur një marrëveshje të caktuar që do të stabilizonte më tej situatën në Bosnje-Hercegovinë,” tha Dodik, i cili ka kërcënuar vazhdimisht se do ta nxjerrë Republikën Serbe nga BeH, raporton klix.ba.

Republika Serbe është një nga dy entitetet autonome që përbëjnë Bosnjën e pasluftës, së bashku me Federatën e Boshnjakëve dhe Kroatëve.

Vizita e Dodik konfirmoi shqetësimet në rritje në BE se aktorët joevropianë, veçanërisht Kina, Rusia dhe Turqia, po ushtronin ndikim gjithnjë e më të fortë në Ballkanin Perëndimor, ku integrimi në BE ka ecur me ritmin e kërmillit në dekadën e fundit.

Bosnja dhe Hercegovina aplikoi për anëtarësim në BE në shkurt 2016. Komisioni Evropian miratoi opinionin e tij për aplikimin e vendit për anëtarësim në BE në maj 2019, duke identifikuar 14 prioritetet kryesore që vendi duhet t'i përmbushë, të cilat BeH ende nuk i ka përmbushur plotësisht.

Në një zhvillim të rrallë pozitiv, krerët e shumicës së partive të BiH miratuan në Bruksel një marrëveshje të dielën (12 qershor), duke u zotuar për të ruajtur një shtet paqësor, të qëndrueshëm dhe të pavarur dhe për t'iu përmbajtur vlerave të BE.

Dodik tha se kishte diskutuar gjithashtu projektet e infrastrukturës me Çavuşoğlu, duke përfshirë autostradën Sarajevë-Beograd.

“Ndërsa flasim, pres bisedime të finalizuara ndërmjet kompanive serbe dhe kineze që do të punojnë për këtë në Republikën Serbe”, tha Dodik, duke shtuar se pala turke ishte e interesuar të shihte një realizim të shpejtë të projektit.

Dodik, i cili ka qenë haptazi pro-rus dhe refuzoi të dënojë pushtimin rus të Ukrainës ose të bashkohet me sanksionet ndërkombëtare, tha se në Stamboll u diskutua edhe për luftën në Ukrainë dhe se "ne ndajmë shumë pozicione dhe vlera me Turqinë".

“Ne vlerësojmë se nuk ka nevojë të jemi në anën e askujt, duhet të jemi në anën e paqes dhe të marrim parasysh pozicionin e vendit”.

Tjera nga autori:
1