<b></b> Duma ruse vë në dyshim pavarësinë e Lituanisë

Duma ruse vë në dyshim pavarësinë e Lituanisë

09.06.2022 09:38

Një projekt-ligj i paraqitur në Dumën ruse kërkon shfuqizimin e Dekretit të Këshillit Shtetëror të BRSS "Për njohjen e Pavarësisë së Republikës së Lituanisë".

Drafti u dorëzua nga Yevgeny Fyodorov, një anëtar i Rusisë së Bashkuar, partisë qeverisëse. Në shënimin e tij shpjegues, Fyodorov ka thënë se dekreti që njeh pavarësinë e Lituanisë është i paligjshëm, “pasi ai u miratua nga një organ antikushtetues dhe në kundërshtim me […] Kushtetutën e BRSS-së”.

Dekreti u miratua në vitin 1991 në një mbledhje të Këshillit Shtetëror të BRSS-së të kryesuar nga Presidenti, Mikhail Gorbachev. Ajo njoftoi njohjen e Lituanisë si një shtet i pavarur.

Lituania shpalli pavarësinë në mars 1990. Në kohën kur BRSS njohu pavarësinë e Lituanisë, ajo ishte njohur tashmë nga mbi 50 vende.

Fyodorov po vë në pikëpyetje jo vetëm këtë dekret, por gjithashtu thekson se Lituania "nuk pati referendum për shkëputjen nga BRSS dhe nuk u krijua asnjë periudhë kalimtare për shqyrtimin e të gjitha çështjeve të diskutueshme".

Fyodorov më parë vuri në dyshim pavarësinë e Lituanisë në 2015.

Tjera nga autori:
1