<b></b> “Ekziston rreziku i urisë me përmasa biblike, Kina po grumbullon ushqime”

“Ekziston rreziku i urisë me përmasa biblike, Kina po grumbullon ushqime”

07.06.2022 19:58

Bota po përballet me një krizë ushqimore. Lufta kundër Ukrainës është një nga shkaqet kryesore. Ka edhe luftëra lokale në vende të ndryshme. Por është edhe ndryshimi i klimës.

Organizata Welthungerhilfe ka thënë se 811 milionë njerëz vuajnë nga kequshqyerja kronike. Situata në vendet e Sahelit, në Sudan dhe Çad, në Liban dhe Jemen, në Siri dhe Afganistan është dramatike.

Megjithëse rajonet e prekura janë të përhapura në gjysmën e globit, shkaqet e urisë janë gjithmonë të njëjta: luftërat lokale dhe dështimet e të korrave për shkak të ndryshimeve klimatike. Një shtesë e re janë rritja e ndjeshme e çmimeve të ushqimeve si rezultat i luftës së Vladimir Putin kundër Ukrainës.

Si gjithmonë, janë më të rrezikuarit ata që vuajnë më shumë: të varfërit, gratë dhe më të rinjtë. Në Jemen, 400,000 fëmijë janë të uritur, në Sahel tre të katërtat e një milionit. Sipas UNICEF-it, Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët, më shumë se 50 milionë fëmijë në mbarë botën vuajnë nga shpërdorimi, forma më kërcënuese për jetën e kequshqyerjes.

BE parandalon eksportin e shpejtë të grurit

David Beasley, Drejtor Ekzekutiv i Programit Botëror të Ushqimit të Kombeve të Bashkuara, nuk lë asnjë dyshim: Ekziston rreziku i zisë së bukës me përmasa biblike.

Lufta në Ukrainë shpërthen mes dy vendeve që prodhojnë pjesën më të madhe të drithit në botë. Eksportet ukrainase, të cilat zakonisht dërgohen drejt destinacioneve në të gjithë botën përmes portit të Odessa në Detin e Zi, bllokohen nga minat dhe anijet ushtarake ruse. Megjithatë, transportimi i grurit përtej kufijve të Bashkimit Evropian po rezulton gjithashtu i vështirë.

Jakob Kern, i cili ka lindur në Appenzell, ishte koordinatori i ndihmës emergjente për Programin Botëror të Ushqimit në Ukrainë për tre muaj pas shpërthimit të luftës. Sipas tij, BE-ja, me rregullat e saj shumë strikte dhe të komplikuara të importit, e bën të pamundur eksportimin e shpejtë të grurit ukrainas që nevojitet në mbarë botën.

Kern ishte një dëshmitar okular: Në kufirin nga Lviv në Kraków, numërova mbi 500 kamionë në pritje, koha e pritjes është tre ditë. Ekziston edhe një mungesë katastrofike e karburantit. Shumica e rafinerive dhe objekteve të depozitimit të naftës në Ukrainë u shkatërruan nga trupat e Putinit.

Tani gruri dimëror është gati për korrje atje.Shumë fermerë vuajnë sepse kapanonet dhe traktorët e tyre janë shkatërruar, shumë fusha janë të pakalueshme për shkak të minave tokësore dhe plehrave. Shpesh punëtorët e fermës thjesht mungojnë, kanë ikur ose po luftojnë kundër pushtuesve.

Ndryshimet klimatike bëjnë pjesën tjetër. Valët e të nxehtit në Indi, thatësirat dhe përmbytjet në Sahel pengojnë prodhimin e ushqimit. Të korrat dështojnë, tokat gërryen. Ekspertët vlerësojnë se produkti i brendshëm bruto në vendet më të varfra të botës ka të ngjarë të bjerë me rreth tre për qind në vit si rezultat i fatkeqësive të lidhura me klimën.

Vendet e pasura shpresojnë për çmime të larta

Australia dhe Maroku presin dështime të të korrave. Ministria kineze e Bujqësisë paralajmëroi kohët e fundit për një nga "të korrat më katastrofike në histori". Thuhet se reshjet jashtëzakonisht të mëdha kanë vonuar në shumë vende mbjelljen e grurit dimëror. Pekini tani po grumbullon ushqime. Sipas informacioneve nga qeveria amerikane, Kina aktualisht grumbullon 69 për qind të rezervave botërore të grurit.

Kombet e tjera bëjnë të njëjtën gjë me Kinën. Në të njëjtën kohë, qeveritë individuale në asnjë mënyrë nuk udhëhiqen vetëm nga shqetësimi për të siguruar që popullsia e tyre të ushqehet. Sipas Jakob Kern, si një reagim refleks, ata duan të përfitojnë edhe nga çmimet edhe më të larta.

Si pasojë e mungesës, çmimet e ushqimeve po shkojnë drejt kulmit. Organizata e OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë njoftoi të premten se çmimet e grurit janë rritur për muajin e katërt radhazi. Tani ato janë 56.2 për qind mbi nivelin e një viti më parë.

Kjo ka pasoja dramatike: çdo rritje shtesë e çmimeve të ushqimeve me një përqind zhyt pothuajse dhjetë milionë më shumë njerëz në varfëri ekstreme.

Koha për paketat ndërkombëtare të ndihmës

Çmimet e ushqimeve paraqesin gjithashtu Programin Botëror të Ushqimit të OKB-së me detyra pothuajse të pamundura. Për shkak të inflacionit, organizata duhet të shpenzojë 70 milionë dollarë më shumë në muaj se vitin e kaluar për të blerë të njëjtën sasi sendesh ushqimore. 

Kërkesa e Jakob Kern ndaj politikanëve zviceranë: Më shumë fonde për Programin Botëror të Ushqimit! Me një kontribut financiar prej 200 milionë frangash mund të kompensonte kostot e larta për tre muaj. Do të ishte një ndihmë shumë e nevojshme.

Jürg Keim, zëdhënës i Unicef-it në Zvicër dhe Lihtenshtajn, beson se kombet e pasura kanë për detyrë të respektojnë angazhimet humanitare që janë bërë tashmë dhe të vazhdojnë t'i përmbahen nismës "Ushqyerja për Rritje". Fondet nga ky program përdoren aty ku janë më të nevojshme: trajtimi i fëmijëve nën dy vjeç të kequshqyer rëndë, si dhe mekanizmat e mbrojtjes sociale si transfertat në para. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1