<b></b> Emmanuel Macron, një lider i ndëshkuar dhe tashmë shumë i dobësuar

Emmanuel Macron, një lider i ndëshkuar dhe tashmë shumë i dobësuar

19.06.2022 23:17

Një natë prilli, kur Emmanuel Macron fitoi mandatin e radhës, të gjithë vunë re atmosferën e çuditshme e të nënshtruar që dukej se e rrethonte.

Asnjë buzëqeshje vezulluese, asnjë fjalim shprese, dukej sikur ai tashmë e dinte se festa do të ishte e gabuar.

Dy muaj më vonë, ne mund të shohim se instinktet e tij të famshme politike ishin përsëri me vend.

Ai kishte të drejtë të ishte i kujdesshëm. Ajo fitore ishte me të vërtetë një pikë e lartë, por menjëherë ai pa mesazhin e saj dëshpërues, të nënkuptuar - se nga pikat e larta ka vetëm një rrugë për të shkuar, dhe ajo është poshtë.

Rezultatet e zgjedhjeve legjislative të së dielës konfirmojnë se ky mandat i dytë do të jetë ndryshe nga i pari, me Macron që do të shfaqë figurën e një lideri të ndëshkuar dhe të dobësuar shumë.

Në vend që të jetë në gjendje të mbështetet (dhe në thelb, për rrjedhojë, të injorojë) një legjislaturë në përputhje, presidenti tani përballet me një Asamble Kombëtare e cila nuk mund të garantojë miratimin e reformave të tij.

Me vetëm një shumicë relative dhe jo më absolute, kreu i shtetit dikur fitues i të gjithëve do të detyrohet të negociojë me opozitën, veçanërisht me republikanët konservatorë (LR).

Për disa çështje ata do të bashkëpunojnë - për shembull për rritjen e moshës së pensionit në 65 - por mbështetja e tyre do të ketë një çmim, dhe duke u varur nga LR, do të ketë pasoja të pashmangshme për qeverinë e supozuar të qendrës së Macron që do të fillojë të duket në mënyrë shqetësuese si një qeveri e krahut të djathtë.

Përveç kësaj, edhe brenda koalicionit të tij, pozicioni i presidentit do të jetë më pak i sigurt, për shkak se sipas kushtetutës ai nuk mund të shërbejë për një mandat të tretë.

Por sfida më e dukshme do të jetë nga një opozitë e sapo rigjallëruar, dhe jo një opozitë konvencionale, por një koalicion i ri i krahut të majtë i dominuar nga një grup i ri, radikal i mbështetësve të Jean-Luc Mélenchon dhe (surpriza e mbrëmjes) një kontigjent i ri masiv në të djathtën ekstreme.

Kjo lëvizje nga ekstremet do të bëjë gjithçka që mundet për të penguar kalimin e reformave të reja si mosha e pensionit, dhe të nxitur nga legjitimiteti i tyre i ri, ata nuk do të kenë asnjë hezitim të dalin në rrugë kur të kenë nevojë.

"Franca do të jetë shumë e vështirë për të qeverisur," thotë analisti dhe anketuesi Jérôme Fourquet.

Arkitekt i problemeve të veta

Ka shumë që mendojnë se zoti Macron ka qenë arkitekti i problemeve të tij.

Ai nuk arriti të kapte shtysën e dhënë nga fitorja e tij presidenciale për të nxitur një shumicë tjetër në parlament.

Ai mezi dukej se bënte fushatë dhe priti javë të tëra para se të emëronte një kryeministre - Élisabeth Borne - talentet e padyshimta të së cilës nuk mund të kompensojnë raportin e saj të dobët me votuesit.

Kishte momente të këqija mediatike, si akuzat për përdhunim ndaj një ministri dhe fiasko në ndeshjen e futbollit në Stade de France - kur qeveria e tij u perceptua gjerësisht se fajësonte tifozët e Liverpool-it për të tërhequr vëmendjen nga turpi i vërtetë i mbrëmjes, i cili ishte delikuencë lokale.

Ndoshta që nga momenti i së dielës, 24 prill, kur mësoi se kishte siguruar një mandat të dytë, Macron ndjeu peshën e pakëndshme të pozicionit të tij.

Po, ai kishte fituar edhe pesë vite të tjera - por historia e mandateve të dyta në Republikën e Pestë nuk ka qenë kurrë e lumtur. Dhe po, ai kishte një shumicë franceze pas tij - por më shumë nga refuzimi i të tjerëve sesa për dashurinë për të.

Ishte sikur e dinte që më e mira kishte mbaruar.

Artikull i përkthyer nga BBC.

Tjera nga autori:
1