<b></b> Franca nuk sheh hyrje të Ukrainës në BE edhe për 15 apo 20 vite

Franca nuk sheh hyrje të Ukrainës në BE edhe për 15 apo 20 vite

23.05.2022 10:10

Përpjekja e Ukrainës për t'u bashkuar me Bashkimin Evropian nuk do të finalizohej për "15 ose 20 vjet", ka thënë të dielën (22 maj) ministri i Francës për Evropën, duke shuar shpresat e Kievit për hyrje të shpejtë në vazhdën e pushtimit të Rusisë.

“Duhet të jemi të sinqertë. Nëse thoni se Ukraina do t'i bashkohet BE-së pas gjashtë muajsh, ose një ose dy vitesh, gënjeni," tha Clément Beaune për Radio J. "Me siguri do të jetë pas 15 ose 20 vjetësh, kërkon shumë kohë", shkruan Euractiv.

"Unë nuk dua t'u ofroj ukrainasve asnjë iluzion apo gënjeshtër," tha ai, duke përsëritur një ofertë të presidentit Emmanuel Macron për të krijuar një "komunitet politik evropian" më të lirë që mund të ndihmojë në integrimin e Ukrainës me bllokun më shpejt.

Presidenti Volodymyr Zelenskyy denoncoi të shtunën "kompromise të tilla" dhe këmbënguli për një fillim të menjëhershëm të procesit drejt anëtarësimit të plotë në BE.

Por Beaune tha se propozimi i Macron nuk është “një alternativë ndaj bashkimit me komunitetin politik evropian. Nuk e pengon anëtarësimin më vonë.”

Sipas planit të Macron, "mund të ketë qarkullim të lirë në Evropë dhe mund të përfitojë nga buxheti evropian për rindërtimin dhe ringjalljen e vendit, shoqërisë dhe ekonomisë së saj," tha ai.

Disa liderë të BE-së ndajnë skepticizmin e Francës për një pranim të shpejtë anëtarësimit të Ukrainës, të shqetësuar se do të duhet kohë për të rindërtuar një ekonomi të shkatërruar nga lufta, për të reduktuar korrupsionin dhe për të miratuar reforma të gjera ekonomike dhe ligjore.

Të enjten, kancelari gjerman Olaf Scholz tha se nuk kishte "asnjë rrugë të shkurtër" për t'u bashkuar dhe procesi i pranimit "nuk është çështje e disa muajve apo viteve".

Shumë udhëheqës perëndimorë besojnë se presidenti rus Vladimir Putin filloi pushtimin e tij më 24 shkurt në përgjigje të aspiratave pro-perëndimore të Ukrainës, por Beaune hodhi poshtë fajësimet mbi Kievin.

“Personi që e kërkoi këtë luftë, agresori, është Putini”, tha ai për radion Europe 1 në një intervistë të dielën, ndërsa këmbënguli se “Ukraina është Evropë”.

Qëllimi i BE-së është të “shmangë çdo fitore ruse”, tha ai, duke shtuar: “Mbështetja jonë është legjitime.

Nisma e Macron-it, "Komuniteti politik evropian" do të debatohet në një samit të BE-së në fund të qershorit.

Tjera nga autori:
1