<b></b> Fuqitë bërthamore aktualisht po armatosen masivisht, numrin më të madh e ka Rusia

Fuqitë bërthamore aktualisht po armatosen masivisht, numrin më të madh e ka Rusia

16.06.2022 18:42

Ekspertët e armëve bërthamore janë të alarmuar: Po shfaqet një ndryshim trendi. Instituti i kërkimit të paqes në Stokholm Sipri supozon se për herë të parë mund të prodhohen më shumë koka bërthamore në vend të çarmatimit. Arsyeja: Lufta në Ukrainë.

Sipas vlerësimeve të studiuesve të paqes, numri i armëve bërthamore në botë së shpejti mund të rritet përsëri pas dekadash rënieje. Pavarësisht një reduktimi të lehtë të numrit të përgjithshëm global të kokave bërthamore në rreth 12,705, instituti i kërkimit të paqes në Stokholm Sipri pret që ky numër të rritet përsëri gjatë dekadës së ardhshme.

"Ka shenja të qarta se reduktimet që kanë karakterizuar arsenalet bërthamore globale që nga fundi i Luftës së Ftohtë kanë përfunduar", tha eksperti i SIPRI Hans M. Kristensen.

Kolegu i tij Matt Korda paralajmëroi gjithashtu se pa hapa të menjëhershëm dhe konkretë çarmatimi nga nëntë shtetet me armë bërthamore, inventari global i armëve bërthamore së shpejti mund të rritet sërish për herë të parë që nga Lufta e Ftohtë.

Sisteme të reja armësh të zhvilluara ose të vendosura

Sipas raportit vjetor të Sipri të publikuar të hënën, Rusia me 5977 dhe SHBA me 5428 së bashku kanë ende rreth 90 për qind të të gjitha kokave bërthamore në botë. Në të dy vendet, numri vazhdoi të ulet në vitin 2021. Por kjo ka të bëjë kryesisht me çmontimin e kokave të hedhura, të cilave ushtria i tha lamtumirë vite më parë. Numri i armëve bërthamore në rezervat ushtarake të përdorshme të dy vendeve, nga ana tjetër, ka mbetur relativisht i qëndrueshëm.

Programe të gjera dhe të kushtueshme për të zëvendësuar dhe modernizuar kokat bërthamore, sistemet e shpërndarjes dhe objektet e prodhimit janë duke u zhvilluar si në Shtetet e Bashkuara ashtu edhe në Rusi, shkruajnë studiuesit e paqes.

E njëjta gjë vlen edhe për shtetet e tjera me armë bërthamore, të cilat përfshijnë Britaninë e Madhe, Francën, Kinën, Indinë, Pakistanin, Izraelin dhe Korenë e Veriut, sipas Sipri. Sipas Siprit, të gjithë ata kanë zhvilluar ose vendosur sisteme të reja të armëve, ose të paktën kanë njoftuar kështu.

"Një luftë bërthamore nuk mund të fitohet"

Asnjë vend nuk ka ndërmend të shfuqizojë armët e tij bërthamore në asnjë mënyrë, tha Kristensen për agjencinë gjermane të shtypit. Përkundrazi, Kina është në mes të një zgjerimi gjithëpërfshirës të arsenalit të saj bërthamor dhe Britania e Madhe njoftoi në vitin 2021 se do të rriste kufirin e sipërm për inventarin e saj total të kokave të luftës.

Numri i armëve bërthamore në mbarë botën ka qenë në rënie të vazhdueshme për dekada. Tani ajo përbën më pak se një të pestën e asaj që ishte në arsenalet e fuqive bërthamore në kulmin e Luftës së Ftohtë në vitet 1980. Megjithatë, Sipri kishte identifikuar tashmë një ndryshim prirje drejt armëve bërthamore më moderne në vitin e kaluar. Gjermania nuk ka armë të tilla.

Pesë fuqitë e vetos në OKB, SHBA, Rusia, Britania e Madhe, Franca dhe Kina kishin protestuar në fillim të vitit se donin të merrnin masa kundër përhapjes së mëtejshme të armëve bërthamore. "Ne theksojmë se një luftë bërthamore nuk mund të fitohet dhe nuk duhet të bëhet kurrë", thanë shtetet në një deklaratë të përbashkët në fillim të janarit.

“Rreziku i përdorimit të armëve bërthamore tani është më i lartë”

Sipri u ankua se të pesë vendet kanë zgjeruar ose modernizuar arsenalet e tyre që atëherë. Gjatë luftës së saj të agresionit në Ukrainë, Rusia madje kërcënoi hapur përdorimin e mundshëm të armëve bërthamore.

"Megjithëse ka pasur disa përparime të rëndësishme si në kontrollin e armëve bërthamore ashtu edhe në çarmatimin bërthamor gjatë vitit të kaluar, rreziku i përdorimit të armëve bërthamore tani duket më i lartë se në çdo moment që nga kulmi i Luftës së Ftohtë", tha drejtori i Sipri, Dan Smith.

Të dhënat e reja të Sipri-t i referohen janarit 2022. Një muaj më vonë, Rusia pushtoi Ukrainën. Është ende pak herët për të nxjerrë përfundime se si lufta e agresionit të Rusisë do të ndikojë përfundimisht në situatën bërthamore në botë, tha Kristensen. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1