<b></b> Gjenerali rus paralajmëron humbjen në Ukrainë

Gjenerali rus paralajmëron humbjen në Ukrainë

08.06.2022 18:47

Ai konsiderohet si një nga ekspertët kryesorë ushtarakë të Rusisë. Gjenerali Georgi Schpak ishte vendosur tashmë në Afganistan. Ai tani po shpreh kritika të kujdesshme ndaj Putinit. Nëse Perëndimi mund ti japë Ukrainës  armë të rënda, mobilizimi nuk do ta ndihmojë Rusinë.

Spekulimet më të egra po qarkullojnë për Putinin, luftën në Ukrainë dhe të ardhmen e Rusisë. Presidenti Vladimir Putin mund të vritet nga forcat e linjës së ashpër të Kremlinit dhe vdekja e tij shpjegohet si një atak në zemër, thotë Robert Thornton, pedagog për çështjet e konfliktit dhe sigurisë në Kolegjin King's të Londrës. Kjo është për shkak se gjeneralët "po humbasin durimin me Putinin" dhe "dëshirojnë ta largojnë atë", tha eksperti ushtarak për The Sun.

Fakti që gjeneralët rusë nuk janë të kënaqur me luftën e tyre konfirmohet nga një udhëheqës i lartë ushtarak i respektuar në vend dhe një veteran i luftës. Gjenerali Georgi Schpak tashmë ka luftuar në Afganistan dhe Çeçeni. Schpak ishte komandanti suprem i trupave ajrore ruse.

Schpak dha një intervistë çuditërisht të sinqertë për Komsomolskaya Pravda, një nga gazetat më të mëdha të Rusisë. Në të, veterani i luftës me dekorime të pasura shpreh shqetësimet e hapura për sjelljen e luftës nga Putin - pa e përmendur emrin e tij. Kritika e Schpak është e qartë dhe e drejtpërdrejtë. Ai gjithashtu u befasua që trupat ruse në Ukrainë nuk u pritën me lule. Ai "nuk priste asnjë thirrje dhe flamuj", por - dhe ky ishte një gabim i madh - Moska "nuk e mori parasysh propagandën shumë të fortë anti-ruse" dhe "nuk priste një rezistencë kaq të fortë".

Kundërshtari kryesor: NATO

Schpak është veçanërisht i befasuar që trupat ruse fillimisht nxituan në Kiev dhe Kharkiv dhe më pas u tërhoqën në Donbass. “Edhe për mua si profesionist, kjo strategji është e pakuptueshme. Ndoshta, - spekulon Schpak, - këtu kanë ndërhyrë disa politikanë që donin një 'proces negociues'.

Në këtë proces, Rusia po bie gjithashtu viktimë e propagandës së saj të luftës, thotë gjenerali i vjetër. Sipas raporteve zyrtare të ushtrisë ruse, e gjithë forca ajrore ukrainase tashmë është shkatërruar dy herë. Dhe ajo ende fluturon. "Ka ekzagjerim nga të dyja palët," pranon Schpak. 

Schpak ka një përgjigje të qartë për pyetjen se si Rusia duhet të reagojë ndaj furnizimit me armë perëndimore për ushtrinë ukrainase. Së pari duhet të përcaktohen rrugët e transportit dhe vendet e shkarkimit të këtyre armëve. Pastaj: sulmet ushtarake. “Është e domosdoshme të ndalohet furnizimi me pajisje ushtarake perëndimore në Ukrainë”.

Mobilizimi i përgjithshëm i kotë nëse ...

Rusia tashmë e ka tejkaluar "gjumin" duke dërguar 90 obusa vetëlëvizës amerikanë M777 në Ukrainë. Këtu është "urgjente të zbulohet" se si "një ngarkesë kaq e madhe e pajisjeve mund të hyjë në Ukrainë". Sapo armët të kalojnë kufirin, forcat tona ajrore dhe raketore duhet të ndërhyjnë menjëherë.

Shpak u pyet nëse një mobilizim i përgjithshëm ishte i nevojshëm për të lehtësuar trupat e rraskapitur ruse. Rreth 100,000 janë të përfshirë në operacionin në Ukrainë. 

Çështja e mobilizimit të përgjithshëm do të vendoset në nivelin më të lartë në Këshillin e Sigurimit të Rusisë. Një gjë e tillë nuk është e nevojshme “nëse operacioni në Ukrainë kryhet si duhet. Nëse atje nuk tolerohet asnjë tren me armë të NATO-s, nëse mbyllen të gjitha rrugët dhe shkatërrohen të gjithë trenat”. Atëherë një mobilizim "ndoshta nuk është i nevojshëm". Por “nëse avionët, tanket dhe armët i dorëzohen Ukrainës pa pagesë nga Perëndimi, as mobilizimi nuk na ndihmon neve”. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1