<b></b> Gjermania dhe Italia miratojnë pagesat e gazit rus pas thirrjes së Brukselit

Gjermania dhe Italia miratojnë pagesat e gazit rus pas thirrjes së Brukselit

22.05.2022 15:27

Ppas diskutimeve me Bashkimin Evropian, Gjermania dhe Italia u kanë thënë kompanive se mund të hapnin llogari në rubla për të vazhduar blerjen e gazit rus pa shkelur sanksionet kundër Moskës, shkruajnë mediat ndërkombëtare.

Debati mbi kërkesën e Rusisë që blerësit e huaj të paguajnë për gazin në rubla, ka testuar vendosmërinë e qeverive evropiane për të mbajtur një qëndrim të ashpër kundër Moskës për luftën në Ukrainë.

Polonia, Bullgaria dhe Finlanda kanë refuzuar të përmbushin kërkesën e Moskës që importuesit të paguajnë për gazin nëpërmjet llogarive në rubla, andaj edhe furnizimet e tyre janë ndërprerë.

Shtetet e tjera anëtare, megjithatë, nuk kanë qenë të gatshëm të drejtojnë kompanitë drejt veprimeve që mund të rezultojnë në humbjen e furnizimeve jetike me gazin rus që ngroh shtëpitë dhe furnizon fabrikat.

Brukseli ka dhënë dy grupe udhëzimesh me shkrim se si të blihet gazi rus pa shkelur sanksionet, por rruga ligjore mbetet e mjegullt pasi zyrtarët e BE-së këshilluan gjithashtu firmat në një takim me dyer të mbyllura që të mos hapin llogari në rubla në Gazprombank.

Disa diplomatë në Bruksel nga vendet anëtare të BE-së thanë se mendonin se këshilla ishte qëllimisht e paqartë për t'u mundësuar vendeve të hapnin llogari në rubla dhe të vazhdonin të blinin gazin rus.

"Ka përshtypjen se kjo e lë derën hapur për biznesin si zakonisht," tha një diplomat, duke shtuar se sipas tyre rrezikonte të minonte unitetin e BE-së kundër Rusisë nëse kompanitë në disa vende hapnin llogari në rubla, por të tjerët jo, shkruan Euractiv.

"Ata duhej të krijonin një nivel paqartësie kreative," tha një diplomat tjetër, duke iu referuar këshillës së Komisionit. "Qëllimi i paqartësisë kreative është të krijojë hapësirë ​​të mjaftueshme për të gjitha interpretimet e ndryshme."

Komisioni nuk pranoi të komentojë mbi diskutimet.

Një zëdhënës i Komisionit deklaroi se nuk ishte "e këshillueshme" që kompanitë të hapnin llogari në rubla.

Tjera nga autori:
1