<b></b> Gjermania thotë se po punon me Poloninë dhe Rumaninë për gjetjen e një zgjidhjeje për eksportimin e drithit të ngecur në Ukrainë

Gjermania thotë se po punon me Poloninë dhe Rumaninë për gjetjen e një zgjidhjeje për eksportimin e drithit të ngecur në Ukrainë

20.06.2022 12:53

Ministrja e Jashtme gjermane, Annalena Baerbock, ka thënë se Berlini mbështet Poloninë dhe Rumaninë në përshtatjen e hekurudhave të tyre për të mundësuar eksportin e miliona tonëve drithë të ngecur në Ukrainë për shkak të bllokadës detare ruse.

"Binarët hekurudhor duhet të modernizohen, ne kemi nevojë për vagonët e duhur të mallrave - qeveria gjermane po punon për këtë me shumë aktorë të tjerë," tha Baerbock ndërsa mbërriti për një takim me homologët e saj të BE-së në Luksemburg.

“Është e qartë se, në fund, sigurisht që nuk do të jemi në gjendje të nxjerrim të gjithë grurin, por nëse arrijmë të nxjerrim një pjesë të tij, në rrugë të ndryshme, atëherë kjo do të ndihmojë pasi po përballemi me këtë sfidë globale.”

90% e grurit dhe drithërave të tjera nga fushat e Ukrainës dërgohen në tregjet botërore përmes detit. Megjithatë, bllokadat ruse të bregut të Detit të Zi kanë penguar pjesën më të madhe të eksporteve të vendit.

Një pjesë e drithërave po ridrejtohet nëpër Evropë me hekurudhë, rrugë dhe lumë, por sasia është minimale në krahasim me rrugët detare. Për më tepër, dërgesat po mbarojnë, sepse hekurudhat e Ukrainës nuk përputhen me ato të fqinjëve të saj në perëndim.

Tjera nga autori:
1