<b></b> 1500 rusë u vranë? Humbjet e Rusisë në lumin kyç janë edhe më të rënda sesa mendohej më parë

1500 rusë u vranë? Humbjet e Rusisë në lumin kyç janë edhe më të rënda sesa mendohej më parë

13.05.2022 20:32

Sipas informacioneve të reja nga terreni, humbjet e forcave ruse në përpjekjen e fundit për të kaluar lumin Donetsk, midis rretheve ukrainase Donetsk dhe Luhansk, ishin edhe më të rënda nga sa mendohej. Ato lirisht mund të quhen katastrofike. 

Siç kemi shkruar dje, forcat ruse u përpoqën të kalonin lumin duke vendosur ura ponton pranë fshatit Bilokhorivka në rajonin e Luhansk, në mënyrë që të mund të vazhdonin në perëndim drejt qytetit të vogël Liman në rajonin e Donetskut.

Sipas raporteve të shumta, imazheve satelitore dhe ajrore dhe njoftimit të Ministrisë së Mbrojtjes së Ukrainës, mbrojtësit ukrainas e zbuluan në kohë këtë operacion ushtarak-inxhinierik rus dhe batalioni i artilerisë i Brigadës së 17-të të Tankeve të Veçanta të Ukrainës shkatërroi ura dhe shumë automjete të blinduara ruse dhe tanke, ndoshta vetë ushtarët përpiqeshin të kalonin lumin. 

Edhe pse faqet që gjurmojnë humbjet ushtarake në Ukrainë, të tilla si Ukraina Weapons Tracker, fillimisht numëruan rreth 30 automjete ushtarake, duke përfshirë 6 tanke, numri total i automjeteve të shkatërruara duket të jetë shumë më i lartë. 

U numëruan të paktën 73 tanke ruse të shkatërruara, automjete të blinduara dhe inxhinierike

Kështu, profilet e specializuara në Twitter, The Dead District dhe Blue Sauron numëruan 73 automjete dhe pjesë pajisjesh të shkatërruara ose të braktisura, së bashku me fotot ku secila ishte etiketuar duke përdorur softuer. Ky është, siç shkroi Forbes më herët, i gjithë batalioni i automjeteve dhe pajisjeve ushtarake. 

Ndërkohë një person që prezantohet në Twitter vetëm me emrin Maxim është përgjigjur dhe pretendon se oficeri ukrainas është i specializuar në inxhinieri ushtarake dhe eksplozivë. Në një seri postimesh në Twitter, ai pretendoi se luajti një rol kyç në shkatërrimin e urës pontonike ruse, e cila pengoi planet e Rusisë për të sulmuar dhe rrethuar qytetin e Lisichansk në rajonin e Luhansk, dhe shpjegoi se si e bëri këtë. 

Natyrisht, ne nuk mund të verifikojmë në mënyrë të pavarur pretendimet e tij, por ndërkohë disa persona kanë konfirmuar identitetin e tij, dhe dëshmia e tij, e transmetuar edhe nga American Newsweek, në parim përkon me raporte të tjera. 

Një oficer ukrainas tregoi se si e zbuluan operacionin rus në kohë 

“Fillimisht nga vija e frontit kishte inteligjencë se rusët ishin në anën tjetër të lumit dhe mblidhnin automjete të ndryshme. Kështu më 6 maj komandanti im më kërkoi si një nga inxhinierët më të mirë ushtarak të bëja një zbulim inxhinierik në lumi verior Donetsk.

Së bashku me njësitë mbështetëse të zbulimit, më 7 maj shkova për të eksploruar zonën e Hrihorivkës dhe Bilohorivkës”, shkruan Maksim.

"Njësitë e linjës së parë në Bilohorivka raportuan se disa automjete ruse ishin mbledhur në anën tjetër të lumit. Së bashku me atë rrjedhë të lumit, e dija se atyre do t'u duheshin varka me motor për të vendosur një urë të tillë dhe do t'u duheshin në të paktën dy orë punë”, vijon ky ukrainas. 

"Kështu që unë u thashë komandantëve të mi këtë informacion që kisha. I thashë gjithashtu njësitit që vëzhgonte atë pjesë të lumit se ata duhej të ruanin zhurmën e motobarkave. Dukshmëria ishte e dobët në zonë sepse rusët i vunë zjarrin fushave dhe pyjeve dhe hodhi shumë bomba tymuese. Për më tepër, ishte mjegull”, vijon ai.

"Ata duhej të dëgjonin zërin. Dhe ata e dëgjuan atë më 8 maj, herët në mëngjes. Pikërisht në vendin që përmenda. Shkova atje për ta kontrolluar - dhe pashë me dronin tim se si rusët po ndërtonin një urë ponton. “Menjëherë i informova komandantët”, tha ai.

“Rusët montuan 7 pjesë të urës nga 8, por më pas filloi sulmi ukrainas”

"Rusët u përpoqën të vendosnin urën pikërisht aty ku supozoja unë. Njësia e lumit nuk i pa njësitë ruse, por mundi të dëgjonte motobarkat dhe ta raportonte menjëherë. Artileria ishte gati", shpjegon ai.

"Ne arritëm të konfirmojmë se rusët montuan 7 pjesë të urës nga 8. Rusët madje arritën të lëvizin disa trupa dhe automjete përtej lumit. Luftimet filluan. Rreth 20 minuta pasi njësia e zbulimit konfirmoi instalimin e urës ruse. Artileria e rëndë u përplas me forcat ruse dhe më pas u hodhën forcat ajrore”, tha ai.

"Unë kam qenë në zonë më parë dhe nuk kam parë / dëgjuar kurrë në jetën time luftime kaq të rënda. Pas një dite luftimesh, ura u shemb në mëngjesin e 9 majit. Disa forca ruse (30-50 automjete + këmbësoria) u mbërthyen në anën ukrainase të lumit pa kthim. Ata u përpoqën të arratiseshin duke përdorur urën e shembur. Më pas u përpoqën të ndërtonin një urë të re", thotë ai.

Thashethemet thonë se rreth 1500 rusë u vranë.

“Pastaj forcat ajrore filluan të bombardojnë fort zonën dhe shkatërroi të gjitha mbetjet e rusëve atje dhe një urë tjetër që ata u përpoqën të ndërtonin. Thashethemet thonë se rreth 1500 rusë u vranë. Qëllimi i tyre strategjik ishte të kalonin lumin dhe më pas të rrethonin Lisichansk. Ata dështuan plotësisht”, thotë Maxim. 

Pretendimi i rreth 1.500 ushtarëve rusë, natyrisht, nuk është konfirmuar, por burime të tjera ukrainase pohojnë se më shumë se 1.000 ushtarë rusë mund të kenë vdekur në këtë operacion të pasuksesshëm, raporton BBC

Trupat ruse kanë "ranë në një kurth", sipas medias kërkimore ukrainase InformNapalm, dhe shumë ushtarë janë përpjekur të shpëtojnë veten duke notuar përsëri në bregun tjetër, nën zjarrin ukrainas. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1