<b></b> Ish-sekretari britanik i Mbrojtjes: Putin bëri gabimin më të madh deri më tani

Ish-sekretari britanik i Mbrojtjes: Putin bëri gabimin më të madh deri më tani

13.05.2022 23:10

Ish-Ministri britanik i Mbrojtjes, Michael Fallon, shkroi një artikull për The Telegraph në të cilin analizon njoftimin e aplikimit të Finlandës dhe ndoshta edhe të Suedisë për anëtarësim në NATO.

Vendimi i Finlandës për të aplikuar për anëtarësim në NATO, i cili pothuajse me siguri do të pasohet nga Suedia, është ndoshta gabimi më i madh dhe vlerësimi më i keq i Putinit deri më tani. Le të jemi të qartë se çfarë do të thotë kjo. Të dy vendet duan të anëtarësohen në NATO, jo sepse kanë frikë nga ndonjë sulm i menjëhershëm rus, por sepse besojnë se një aleancë e fortë është garancia më e mirë e sigurisë evropiane.

Ato gjithashtu e kuptojnë se Rusia dhe NATO nuk mund të jenë partnerë të barabartë. Rusia ka treguar vazhdimisht se nuk respekton marrëveshjet ndërkombëtare: Putin shkeli marrëveshjet për kufijtë ndërkombëtarë, për përdorimin e armëve kimike dhe biologjike, për vendosjen e trupave në Gjeorgji dhe Moldavi, për zhvillimin e armëve bërthamore ...

Në vitin 1994, Rusia ishte një nga nënshkruesit e Marrëveshjeve të Budapestit, duke garantuar integritetin territorial të vetë Ukrainës. 20 vjet më vonë, ajo pushtoi Krimenë dhe filloi një rebelim në Donbas.

Finlanda dhe Suedia nuk duhet të kenë frikë nga hakmarrja

Finlanda dhe Suedia tashmë e dinë se Rusia nuk mund ta pengojë pranimin e tyre dhe as nuk duhet të kenë frikë nga hakmarrja. Nëse ushtria e supozuar e fortë ruse nuk arriti të pushtonte Kievin, nuk ka gjasa që ajo të jetë në gjendje të pushtojë Helsinkin. Rusia po përballet tani me një luftë të gjatë dhe të vështirë.

Prandaj, as Finlanda dhe as Suedia nuk duhet të konsiderohen si të dobëta të dëshpëruara për strehim nën ombrellën e NATO-s. Të dyja kanë ushtri shumë efikase dhe të pajisura mirë që tashmë po stërviten dhe po ushtrojnë me forcat e NATO-s. Ata kanë luajtur gjithashtu një rol të spikatur për vite në Forcën e Përbashkët të Ekspeditës, të cilën Britania e themeloi në vitin 2014.

Forcat finlandeze të mbrojtjes dhe roja e saj kufitare janë bazuar prej kohësh në shërbimin e detyrueshëm ushtarak. Finlandezët ishin në ballë të një stërvitjeje të madhe të fundit të NATO-s në mbrojtjen kibernetike.

Suedia ka zhvilluar konceptin e mbrojtjes totale: Ka rifutur shërbimin e kufizuar ushtarak dhe ka testuar rregullisht popullsinë e saj në stërvitjet kombëtare të rezistencës. Të dy vendet kanë forca ajrore dhe marina moderne. 

NATO do të jetë më e fortë pas anëtarësimit të tyre dhe siguria e të gjitha shteteve baltike do të forcohet më tej.

Bota është e ndarë në vija të reja

Ajo që sinjalizojnë këto kërkesa për anëtarësim në NATO është një largim më i gjerë nga neutraliteti, një njohje se bota është e ndarë në vija të reja. Prandaj, NATO duhet t'i pranojë të dyja aplikimet sa më shpejt që të jetë e mundur: Suedia dhe Finlanda tashmë i plotësojnë të gjitha kriteret për anëtarësim. 

Por sfida më e madhe për Aleancën është se si do të reagojë ndaj kandidatëve më pak të avancuar që nuk janë ende gati për anëtarësim. Për Gjeorgjinë, Bosnjën dhe Hercegovinën dhe të tjerët, ne duhet të konsiderojmë një formë më të fortë të anëtarësimit të asociuar, sipas së cilës NATO do të pranojë të japë armët e mbrojtjes që u nevojiten. Ne duhet të përsërisim modelin e Forcës sonë të Përbashkët Ekspeditore dhe të lejojmë vendet kandidate të trajnojnë dhe trajnojnë ushtritë e tyre me anëtarët e NATO-s.

NATO mbetet aleanca ushtarake më e suksesshme në botë. Kjo na ka mbajtur në Evropën Perëndimore për më shumë se 70 vjet. Ajo thjesht do të bëhet edhe më e fortë. /Nacionale/

 

Tjera nga autori:
1