<b></b> Italia mbështet aplikimet e Finlandës dhe Suedisë në NATO

Italia mbështet aplikimet e Finlandës dhe Suedisë në NATO

19.05.2022 08:54

Roma mbështet aplikimet e Finlandës dhe Suedisë në NATO dhe zotohet ta mbështesë Finlandën gjatë periudhës së tranzicionit, ka thënë kryeministri italian, Mario Draghi pas takimit me homologen e tij finlandeze, Sanna Marin në Palazzo Chigi.

Finlanda dhe Suedia aplikuan zyrtarisht për t'u bashkuar me aleancën e NATO-s të mërkurën (18 maj), duke vënë në lëvizje një proces pranimi që pritet të zgjasë vetëm disa javë.

“Kërkesa për anëtarësim në NATO është një përgjigje e qartë ndaj pushtimit rus të Ukrainës dhe kërcënimit që paraqet për paqen në Evropë, për sigurinë tonë kolektive. Italia mbështet me gjithë zemër vendimin e Finlandës, si dhe kërkesën e Suedisë”, tha Draghi.

"Ashtu si shumë vende të tjera të NATO-s dhe BE-së, ne do të përfshihemi në ndihmën për të ruajtur sigurinë e Finlandës gjatë kohës së nevojshme për t'u bërë anëtare e aleancës," shtoi Draghi, duke thënë se ai synon të përshpejtojë procedurat e brendshme për pranimin.

Draghi gjithashtu bëri thirrje për një sistem evropian të mbrojtjes që do ta plotësonte NATO-n.

Ndërkohë, Komisioni Evropian tha se do të forconte më tej aftësitë mbrojtëse të BE-së, duke njoftuar se ishte i përgatitur të investonte "500 milionë euro gjatë dy viteve" për të nxitur vendet anëtare që të angazhohen në prokurimin e përbashkët të mbrojtjes për të mbushur boshllëqet "më urgjente dhe thelbësore".

Tjera nga autori:
1