<b></b> Këshilltari i Erdoganit: Finlanda dhe Suedia mund të anëtarësohen në NATO vetëm nëse plotësohen kërkesat tona

Këshilltari i Erdoganit: Finlanda dhe Suedia mund të anëtarësohen në NATO vetëm nëse plotësohen kërkesat tona

18.05.2022 23:21

Përparimi në përpjekjet për anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO do të jetë i mundur vetëm nëse ndërmerren hapa konkretë për të adresuar çështjet e sigurisë kombëtare të Turqisë, u tha zëdhënësi i Presidentit Recep Tayyip Erdogan homologëve skandinavë në një bisedë telefonike të mërkurën.

Ibrahim Kalin, i cili është gjithashtu këshilltari kryesor i Erdoganit për politikën e jashtme, foli me kolegë suedezë, finlandezë, gjermanë, britanikë dhe amerikanë rreth zgjerimit të propozuar të NATO-s, tha zyra e presidentit turk.

"U theksua se përparimi në proces nuk do të jetë i mundur nëse pritshmëritë e Turqisë nuk përmbushen", thuhet në deklaratë.

Erdogan: Ata mbështesin terrorizmin

Këshilli i Atlantikut të Veriut, organi kryesor politik i NATO-s, nuk mund të fillojë procesin e anëtarësimit të Suedisë dhe Finlandës në NATO për shkak të kundërshtimit turk, shkruan dpa. Suedia dhe Finlanda aplikuan zyrtarisht për anëtarësim në NATO te Sekretari i Përgjithshëm Jens Stoltenberg në një ceremoni video në internet më herët të mërkurën.

Presidenti turk Erdogan ka thënë se Ankaraja nuk është në gjendje të pranojë zgjerimin e propozuar të Aleancës, gjë që do të rrezikonte sigurinë e vetë NATO-s, duke përsëritur pretendimet se Suedia dhe Finlanda mbështesin terrorizmin lidhur me mbështetjen e supozuar për Partinë e ndaluar të Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) dhe Njësinë e Mbrojtjes Popullore Kurde (YPG) në Siri, kundër së cilës Ankaraja është në luftë.

Suedia dhe Finlanda kanë kufizuar eksportet e armëve në Turqi

Turqia i konsideron grupet terroriste PKK dhe YPG dhe një kërcënim ekzistencial për sigurinë kombëtare dhe shpesh përleshet me ta përgjatë kufirit të Turqisë me Sirinë dhe Irakun. Nga ana tjetër, SHBA po bashkëpunon me YPG-në në Siri dhe e konsideron atë një aleat kyç në luftën kundër Shtetit Islamik.

Në përgjigje të ofensivës ushtarake turke kundër YPG-së në vitin 2019, Suedia, Finlanda dhe Gjermania, ndër të tjera, vendosën kufizime në eksportet e armëve në Turqi.

Finlanda dhe Suedia kanë vendosur të aplikojnë për anëtarësim në NATO pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia dhe mbështetja publike në të dy vendet e ka përshpejtuar vendimin.

Stoltenberg tha se Aleanca do të vlerësojë kandidaturat për anëtarësim sa më shpejt të jetë e mundur, por theksoi se interesat e sigurisë së të gjithë aleatëve "duhet të merren parasysh", duke iu referuar kundërshtimeve të Turqisë. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1