<b></b> Kina kundër Elon Musk: Shkencëtarët bëjnë plan për të shkatërruar satelitët e Starlink

Kina kundër Elon Musk: Shkencëtarët bëjnë plan për të shkatërruar satelitët e Starlink

26.05.2022 19:48

Një ekip studiuesish kinezë thuhet se ka publikuar një studim që bën thirrje për aftësi anti-satelitore që mund të çaktivizojnë satelitët Starlink të Elon Musk.

Studimi u drejtua nga Ren Yuanzhen, një studiues me Institutin e Gjurmimit dhe Telekomunikacionit të Pekinit, dhe bashkëautor nga shkencëtarë brenda industrisë së mbrojtjes së Kinës sipas South China Morning Post, e cila ka parë publikimin.

Studimi thuhet se kërkon "një kombinim të metodave të vrasjes së butë dhe të vështirë" që mund të përdoret për të ndaluar funksionimin e disa satelitëve Starlink.

Starlink është një rrjet interneti satelitor i zhvilluar nga kompania e Elon Musk SpaceX. Ai përfshin mijëra satelitë të vegjël në orbitën e ulët të Tokës që transmetojnë një lidhje interneti për klientët që paguajnë.

Një shqetësim midis shkencëtarëve ishte se rrjeti Starlink mund të përdoret për të rritur shumë shpejtësinë e transmetimit të të dhënave të automjeteve ushtarake amerikane si avionët luftarakë.

Nuk është e qartë saktësisht se cilat metoda mund të përdoren, megjithëse studimi vëren se qasja duhet të jetë "me kosto të ulët, me efikasitet të lartë" dhe se i gjithë rrjeti është një problem dhe jo satelitët individualë, raportoi South China Morning Post.

Kjo mund të nënkuptojë se një qasje e bazuar në raketa mund të jetë e pamundur, duke pasur parasysh se Starlink përbëhet nga mijëra satelitë të vegjël dhe përdorimi i raketave për t'i shkatërruar të gjithë ata pothuajse me siguri nuk do të ishte me kosto të ulët ose efikasitet të lartë. Kështu, lazerët, teknologjia me mikrovalë, apo edhe satelitë më të vegjël mund të përdoren për të mbrojtur interesat kineze.

Ndërsa Starlink ka përdorues komercialë, ai është vënë gjithashtu në përdorim ushtarak, duke i shtyrë të dhënat në të gjithë rrjetin e Ushtrisë Amerikane me një shpejtësi më të shpejtë se sa ishte e mundur më parë.

Kjo aftësi ushtarake, plus fakti që SpaceX ka lëshuar më shumë se 2650 satelitë në hapësirë ​​në vetëm pak vite dhe synon të lëshojë mijëra të tjerë, ka çuar në shqetësime midis vendeve me të cilat SHBA ka tensione politike.

Në fillim të këtij muaji, Dmitry Rogozin, kreu i agjencisë ruse të hapësirës Roscosmos, me sa duket i dërgoi një kërcënim CEO të SpaceX, Elon Musk pasi teknologjia e Starlink u doli në ndihmë Ukrainës kundër Rusisë në luftën e vazhdueshme të vendeve.

Sipas një përkthimi në anglisht të postuar nga Musk, Rogozin tha se Musk ishte i përfshirë në furnizimin e Ukrainës me "pajisje komunikimi ushtarak" dhe se ai "do të mbante përgjegjësi si një i rritur".

Përveç kësaj, Kina vitin e kaluar i shkroi Komitetit të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për Përdorimet Paqësore të Hapësirës për të raportuar se stacioni i saj kombëtar hapësinor duhej të kryente manovra për shmangien e përplasjeve pas "takimeve të afërta" me satelitët Starlink më 1 korrik dhe 21 tetor të vitit të kaluar. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1