<b></b> Kryeministri bullgar refuzon të diskutojë dërgimin e armëve të rënda në Ukrainë

Kryeministri bullgar refuzon të diskutojë dërgimin e armëve të rënda në Ukrainë

08.06.2022 08:58

Kryeministri bullgar, Kirill Petkov, ka refuzuar kategorikisht kërkesën e Ukrainës të bërë publike të hënën për të dërguar armë të rënda për të ndaluar ofensivën ruse në Donbas.

Në një notë diplomatike të dërguar të premten dhe të bërë publike të hënën, ambasadori i Ukrainës në Bullgari Vitaly Moskalenko i kërkoi qeverisë bullgare t'i sigurojë vendit armatim të rëndë obus, mortaja dhe sisteme raketore, duke pretenduar se situata ka ndryshuar që kur Ukraina tha në fillim të majit se  nuk ka nevojë për armë bullgare.

"Unë nuk mendoj se duhet ta hapim këtë temë çdo dy javë," ka thënë kryeministri Petkov pas kërkesës së re zyrtare të Ukrainës drejtuar Bullgarisë për pajisje ushtarake.

Një muaj më parë, pas tensioneve serioze në koalicionin qeverisës, parlamenti vendosi që Bullgaria do të ndihmonte Ukrainën me riparimet e armëve, duke i dhënë qeverisë mandatin për të ofruar ndihmë ushtarako-teknike për Kievin, e cila përfshin riparimin e tankeve ukrainase dhe nuk lejon dërgimin të armëve dhe municioneve.

Të martën, megjithatë, Petkov tha se Bullgaria kishte bërë mjaft për Ukrainën duke mbështetur refugjatët dhe duke ofruar ndihmë humanitare, duke shtuar se 80 tanke ukrainase do të riparohen në Bullgari.

“Ne e kemi vendimin e Kuvendit Popullor dhe do t'i përmbahemi vendimit të Kuvendit Kombëtar”, ka thënë Petkov, lideri i partisë udhëheqëse në koalicionin qeverisës, “Vazhdojmë ndryshimin”.

Çështja e ofrimit të ndihmës ushtarake për Ukrainën ka përfunduar, shtoi ai. “Parlamenti ka vendosur qartë, qeverisë i është dhënë mandati dhe nuk shoh asnjë arsye apo nevojë për rishikim. Çështja është mbyllur”, tha ai.

Ushtria bullgare ka nevojë gjithashtu për pajisjet e kërkuara nga Ukraina, shtoi ai.

Tjera nga autori:
1