<b></b> Kryeministri kroat shpreson se Zagrebi mund të marrë së shpejti dritën jeshile për t'iu bashkuar Shengenit

Kryeministri kroat shpreson se Zagrebi mund të marrë së shpejti dritën jeshile për t'iu bashkuar Shengenit

23.06.2022 10:05

Këshilli i BE-së javën e ardhshme do t'i dërgojë Parlamentit Evropian një propozim zyrtar për pranimin e Kroacisë në zonën Shengen në vitin 2023, ka thënë kryeministri kroat. Andrej Plenkoviq, në asamblenë e BE-së në Bruksel të mërkurën, duke thënë se vendimi duhet të miratohet sepse Zagrebi ishte plotësisht. gati.

“Në përgjithësi, për acquis Shengen, standardet ligjore, mbrojtjen e kufirit, ne jemi plotësisht të gatshëm”, u tha Plenkoviq ligjvënësve të BE-së.

“Plus, ne jemi një vend që nuk kemi marrë kurrë vendim politik për të ngritur mure, rrethoja, apo për të vendosur tela me gjemba, as me Serbinë, as me Bosnje-Hercegovinën, as me Malin e Zi. Këta janë miq, fqinjë, me të cilët nuk duhet të kemi pengesa fizike.”

Nëse konfirmohet, pranimi në Shengen do të ndodhë paralelisht me miratimin e euros nga Kroacia më 1 janar 2023, duke shënuar suksesin e anëtarit më të ri të BE-së në rrjedhën kryesore të Evropës, 30 vjet pas rënies së përgjakshme të Jugosllavisë.

Plenkoviq tha se kufiri 1,300 kilometra i gjatë i Kroacisë, kryesisht një terren malor i thyer me Bosnje-Hercegovinën, ruhet nga më shumë se 6,000 policë kroatë, "nën mbikëqyrjen totale të Ministrisë së Brendshme".

“Çdo ankesë kontrollohet dhe verifikohet,” tha Plenkoviq, duke lënë të kuptohet për raportet e mëparshme të mediave për sjellje të dhunshme dhe abuzim fizik të refugjatëve dhe emigrantëve nga policia.

Tjera nga autori:
1