<b></b> Kryeministri maqedonas: Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria praktikisht po mbahen peng në procesin e zgjerimit

Kryeministri maqedonas: Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria praktikisht po mbahen peng në procesin e zgjerimit

08.06.2022 11:44

Procesi i bllokuar i anëtarësimit në BE është bërë një çështje sigurie mes një rritje të ndikimit të akterëve të huaj në rajonin e cenueshëm të Ballkanit Perëndimor, ka thënë kryeministri i Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovačevski në një intervistë për Euractiv.

Duke folur përpara samitit të BE-së që do të mbahet në fund të qershorit, i cili do të debatojë për zgjerimin, Kovaçevski tha se Shkupi kishte demonstruar përkushtimin e tij përmes vendimeve të vështira, por BE ende nuk ka pranuar të hapë bisedimet e pranimit.

"Ne nuk mund të formojmë dhe të prishim qeveritë tona para dhe pas çdo samiti të BE-së - është thjesht e paqëndrueshme," tha ai, duke paralajmëruar se zgjerimi nuk është më "vetëm një çështje e gjerë e zgjerimit për vete, as nuk është vetëm një çështje politike apo ekonomike".

“Pas sulmit të Rusisë në Ukrainë dhe në dritën e ndikimit nga palët e treta në rajonin e Ballkanit Perëndimor, i cili është më i cenueshmi në kontinentin evropian, zgjerimi është bërë një çështje sigurie,” tha Kovačevski në Bratislavë.

Udhëheqësit e BE-së do të takohen me gjashtë homologët e tyre të Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë dy vende tashmë në bisedime për anëtarësim., ku më 23 qershor, përpara një samiti vendimtar të BE-së synohet të diskutohet statusi i kandidatit të mundshëm për Ukrainën.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, ndonëse kandidatë zyrtarë, kanë qenë në pritje për vite të tëra, të bllokuara nga çështjet e korrupsionit dhe azilit, si dhe, në rastin e Shkupit, vetoja nga Bullgaria anëtare e BE-së.

"Maqedonia e Veriut ka qenë vend kandidat për në BE për 17 vjet dhe gjatë këtyre 17 viteve, ne kemi treguar përkushtimin tonë ndaj këtij procesi të integrimit," tha Kovaçevski, duke shtuar se vendi i tij ka harmonizuar 45% të legjislacionit të tij me bllokun dhe ka riorganizuar institucionet e saj.

“Ne kemi marrë shumë vendime të vështira për vendin, një prej tyre është marrëveshja e Prespës, me të cilën kemi mundur të zgjidhim kontestin e emrit me Greqinë fqinje dhe të bëhemi anëtarë të NATO-s”, tha ai, duke iu referuar marrëveshjes historike të vitit 2018.

“Në të njëjtën kohë, BE-ja nuk arriti të realizojë fillimin e negociatave dhe Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria mbahen praktikisht pengje në procesin e zgjerimit, dhe atë me kërkesë të Bullgarisë”, shtoi ai.

Sofja ka bllokuar rrugën e anëtarësimit të Shkupit në BE për shkak të mosmarrëveshjeve mbi historinë dhe origjinën e gjuhës maqedonase, por përballet me presion nga aleatët e saj perëndimorë në BE për të zhbllokuar çështjen.

Që kur Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut nënshkruan një marrëveshje historike miqësie në 2017, një komision i përbashkët i fokusuar në histori ka punuar për të kapërcyer mosmarrëveshjet e tyre serioze historike.

Por sipas të dyja vendeve, nuk ka pasur përparim në këtë çështje.

Tjera nga autori:
1