<b></b> Kryeministri portugez: Vendimet jokonsistente mund ta vënë Ukrainën në kurth  dhe të shkaktojnë shpërbërjen e BE-së

Kryeministri portugez: Vendimet jokonsistente mund ta vënë Ukrainën në kurth dhe të shkaktojnë shpërbërjen e BE-së

23.06.2022 11:22

Integrimi i Ukrainës në BE mund të shkaktojë që BE-ja të shpërbëhet në vend që të forcohet dhe madje mund të jetë një kurth për Ukrainën nëse nuk merren vendime të qëndrueshme, ka thënë kryeministri portugez, António Costa.

Tema e Ukrainës u ngrit në debatin parlamentar portugez mbi politikën e përgjithshme nga ligjvënësi i partisë Livre, Rui Tavares.

Rui Tavares vuri në pikëpyetje planin e Portugalisë për një model të ri zhvillimi për vendin, duke pasur parasysh perspektivën e zgjerimit evropian.

Kryeministri filloi duke u përgjigjur se Portugalia ka argumentuar që në fillim se “këto antarësime duhen marrë seriozisht” për të mos krijuar “pritshmëri të rreme”.

“Por për t'u marrë seriozisht dhe për të qenë konsistent, BE-së i duhet një arkitekturë e re institucionale dhe buxhetore nën ndëshkimin e këtij integrimi që nuk është një fuqizim i BE-së, por një shpërbërje e tij, jo një mbështetje për Ukrainën, por një kurth për Ukrainën”, tha ai.

Ai tha se kishte pritur të premten të gjitha partitë parlamentare në lidhje me këtë Këshill Evropian dhe, në fund, duke pasur parasysh mbështetjen "pothuajse unanime" të të gjitha forcave politike (partia komuniste PCP argumentoi se prioriteti duhet të jetë "dialogu" dhe "përpjekjet" drejt paqes”), njoftoi se Portugalia do të ndjekë mendimin e Komisionit Evropian për t'i dhënë Ukrainës dhe Moldavisë statusin e vendeve kandidate për anëtarësim në BE.

Tjera nga autori:
1