<b></b> Kryeministrja e Skocisë kërkon referendum për pavarësim nga Britania e Madhe

Kryeministrja e Skocisë kërkon referendum për pavarësim nga Britania e Madhe

15.06.2022 10:51

Kryeministrja e Skocisë, Nicola Sturgeon ka paraqitur planin e saj të ri për të mbajtur një referendum për pavarës, duke e krahasuar Skocinë me vendet e tjera evropiane dhe duke thënë se Skocia do të ishte më e drejtë, më e pasur, dhe më e lumtur, po të ishte e ndarë nga Britania e Madhe.

“Pas gjithçkaje që ka ndodhur, Brexit, COVID, Boris Johnson, është koha për të vendosur një vizion të ndryshëm dhe më të mirë”, u tha Sturgeon gazetarëve në Bute House, rezidenca e saj zyrtare në Edinburg.

"A të qëndrojmë të lidhur me një model ekonomik të Mbretërisë së Bashkuar që na shtyn në rezultate relativisht të dobëta ekonomike dhe sociale që ka të ngjarë të përkeqësohen dhe jo të përmirësohen jashtë Bashkimit Evropian? Apo në vend të kësaj i ngremë sytë me shpresë dhe optimizëm dhe marrim frymëzim nga vende të tjera në Evropë?" pyeti ministri i parë.

Në një fushatë të mediave sociale që filloi pas fjalimit, Norvegjia, Finlanda, Danimarka dhe Irlanda janë ndër vendet e përmendura si shembuj të vendeve evropiane që kishin përballuar çështje të ngjashme si Skocia gjatë pandemisë COVID, por dolën me një perspektivë më pozitive ekonomike.

Nicola Sturgeon theksoi se një referendum i ri për pavarësinë, të cilin ajo ka premtuar ta mbajë përpara fundit të vitit 2023, duhet të jetë i ligjshëm dhe thotë se nëse qeveria e Boris Johnson refuzon të japë një urdhër të Seksionit 30 -- i cili i jep qeverisë skoceze kompetenca të përkohshme për të mbajtur  referendum -- atëherë ajo do të përcaktonte rrugën e saj drejt referendumit bazuar në këshillat ligjore "nëse kjo është ajo që kërkohet", megjithëse nuk dha ndonjë detaj konkret se si mund të duket një gjë e tillë.

Kryeministrja shfrytëzoi rastin për të kritikuar "qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar që mohon demokracinë" për mosdhënien e urdhrit të Seksionit 30, duke iu referuar propozimit të së hënës nga qeveria e Johnsoni-it për të ndryshuar në mënyrë të njëanshme pjesë të Protokollit të Irlandës së Veriut në marrëveshjen e Brexit.

Sturgeon tha se ishte e gatshme të ulej me Johnson-in për të negociuar një urdhër të Seksionit 30 dhe se megjithëse ata nuk ishin dakord për thelbin e pavarësisë, ajo shpresonte që si demokratë të ishte në gjendje të binte dakord mbi procesin se si populli skocez duhet të vendosë për të ardhmen e tij.

Qeveria skoceze tani do të publikojë një seri dokumentash me më shumë detaje se si do t'i qaset çështjeve specifike rreth pavarësisë, duke përfshirë atë që mund të ndodhte nëse Skocia do të anëtarësohej në Bashkimin Evropian dhe se si rrjedha e njerëzve, mallrave dhe shërbimeve do të funksiononte në praktikë, përtej kufirit midis Skocisë dhe Anglisë, pas pavarësisë.

Sturgeon pranoi se do të kishte implikime për tregtinë ndërkufitare, doganat dhe çështjet rregullatore.

"Përfitimet e të qenit të pavarur nga Skocia i tejkalojnë sfidat," ka këmbëngulur, Nicola Sturgeon.

Tjera nga autori:
1