<b></b> Kryetari i Komitetit të Jashtëm: Finlanda nuk duhet ta presë Suedinë për t'u anëtarësuar njëkohësisht në NATO

Kryetari i Komitetit të Jashtëm: Finlanda nuk duhet ta presë Suedinë për t'u anëtarësuar njëkohësisht në NATO

16.06.2022 09:41

Finlanda nuk duhet të lidhet me Suedinë ndërsa të dyja vendet presin që procesi i aplikimit të tyre në NATO të shqyrtohet, ka thënë kryetari i komitetit të punëve të jashtme të parlamentit finlandez, Jussi Halla-aho.

Komenti i Halla-aho, ish-kryetar i Partisë nacionaliste finlandeze dhe aktualisht kryetar i komitetit të punëve të jashtme, është thyerja e parë e bërë nga një politikan i shquar me rreshtimin e deritanishëm unanim se vendet fqinje duhet të hyjnë në NATO në të njëjtin ritëm.

Presidenti finlandez Sauli Niinistö dhe kryeministrja Sanna Marin (SDP) janë zotuar të qëndrojnë me parimin dorë për dorë.

Duke justifikuar mendimin e tij, Halla-aho tha se situatat gjeopolitike dhe strategjike të Finlandës dhe Suedisë vazhdojnë të ndryshojnë pasi, për shembull, Suedia nuk ka 1300 kilometra kufi të përbashkët me Rusinë. Sipas tij, vendimi i anëtarësimit të Finlandës në NATO duhet të bazohet në nevojat e saj të sigurisë.

“Kjo harrohet lehtësisht kur theksohet se lidhja me ne është një lloj fati i përbashkët. Finlanda nuk duhet të bashkojë marrëveshjen e saj me atë që po bën Suedia – edhe nëse mbetet dëshira e të gjithëve që vendet të ecin drejt të njëjtit drejtim dhe me të njëjtin ritëm”, tha Halla-aho për transmetuesin finlandez YLE.

Procesi është ndalur për shkak të kërkesave të Turqisë që Finlanda dhe Suedia duhet të bëjnë më shumë për të luftuar "terrorizmin".

Studiuesi kryesor në Institutin Finlandez të Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Charly Salonius-Pasternak e kishte përshkruar deklaratën e kryetarit Niinistö në bisedimet e Kultaranta si "katastrofike".

“Finlanda nuk mund të qëndrojë jashtë NATO-s vetëm për shkak të Suedisë. Nëse Finlanda ka shans për t'u bashkuar, duhet shfrytëzuar”, shkroi në Twitter, Charly Salonius-Pasternak, pas bisedimeve të Kultaranta.

Ai vazhdoi debatin në emisionin e mëngjesit YLE, duke shkruar se “nga pikëpamja e lidershipit politik, nuk e konsideroj të arsyeshme shpalljen se de facto jemi peng i Suedisë në këtë çështje”.

Tjera nga autori:
1