<b></b> Lituania e shpall Rusinë autore të terrorizmit

Lituania e shpall Rusinë autore të terrorizmit

10.05.2022 17:36

Parlamenti i Lituanisë miratoi të martën një rezolutë që e shpall pushtimin rus të Ukrainës një "gjenocid" dhe Rusinë një autore të terrorizmit.

Në rezolutë, parlamenti i Lituanisë, njohu "agresionin e armatosur në shkallë të plotë - luftën kundër Ukrainës nga forcat e armatosura të Federatës Ruse dhe udhëheqja e saj politike dhe ushtarake, si gjenocid kundër popullit ukrainas".

E miratuar unanimisht, rezoluta akuzon forcat ushtarake ruse për "shënjestrim të qëllimshëm dhe sistematik të objektivave civile", duke e shpallur Rusinë "një shtet që mbështet dhe kryen terrorizmin".

Parlamenti bëri thirrje gjithashtu për krijimin e një gjykate ndërkombëtare për të hetuar krimet e dyshuara ruse të luftës në Ukrainë.

Ministri i Jashtëm lituanez Gabrielius Landsbergis tha për CNN se vendimi është një njohje e realitetit dhe "i jep shtysë për hetime të mëtejshme ligjore mbi situatën".

Në reagimin e tij të parë ndaj kalimit unanim të rezolutës, Landsbergis tha se përcaktimet duhet të ndiqen nga hetime, të tilla si ato që kryhen nga Gjykata Ndërkombëtare Penale dhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë.

"Ne nuk kemi parë asgjë të tillë që nga Lufta e Dytë Botërore, kështu që kjo mund t'i japë shpejtësi shtesë hetimit dhe burimeve që ata kërkojnë, sepse veçanërisht GJNP ... ata kanë aq para sa ofrojnë vendet dhe po aq hetues sa vendet ofrojnë,” tha Landsbergis, i cili vuri në dukje se Lituania ishte një nga vendet e para që ofroi ndihmë financiare për hetuesit.

"Ne kemi arsye të qarta për ta quajtur këtë një akt gjenocidi," tha Landsbergis në një intervistë me CNN.

 "Putin deklaroi se ai nuk beson se Ukraina ka të drejtë të ekzistojë si një vend dhe ai po përpiqet të provojë qëndrimin e tij duke vrarë në thelb qytete të tëra civile plot me civilë."

Landsbergis tha se komuniteti ndërkombëtar jo vetëm që duhet të punojë për të forcuar mekanizmat që synojnë përgjegjësinë për krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit, por ndoshta të kërkojë të reja sepse "Rusia me të vërtetë e ndryshoi realitetin me sulmin e saj ndaj Ukrainës".

Tjera nga autori:
1