<b></b> Miliarderët që ua kanë ndaluar përdorimin e telefonave inteligjentë dhe rrjetet sociale fëmijëve të tyre

Miliarderët që ua kanë ndaluar përdorimin e telefonave inteligjentë dhe rrjetet sociale fëmijëve të tyre

22.06.2022 20:46

Udhëzimet e OBSH-së janë të qarta. Për fëmijët nga zero deri në dy vjeç, zbatohet ndalimi absolut i vendosjes së tyre përpara ekranit, nga dy deri në katër vjeç nuk duhet të kalojë kurrë më shumë se një orë në ditë duke parë në mënyrë pasive televizor ose ekrane të tjera, si celularët dhe tabletët.

Nga 6 deri në 10 vjet nuk duhet të kalojë më shumë se 2 orë. OBSH shpjegon se koha e kaluar para ekranit mund të dëmtojë fëmijët dhe tregon korrelacione me mbipeshën, obezitetin, problemet me zhvillimin motorik dhe kognitiv dhe shëndetin psiko-social. Për më tepër, ekspozimi i tepërt ndaj pajisjeve rrezikon të dëmtojë aftësinë për të shprehur emocione dhe për të komunikuar në mënyrë efektive.

Deri pak më shumë se një dekadë më parë, ndarja dixhitale ndante adoleshentët nga familjet e pasura, të cilët patën mundësinë të lidhen me internetin dhe të zbulojnë botën dixhitale nga bashkëmoshatarët pa akses adekuat në internet.

Sot, me zhvillimin e shpejtë të teknologjisë, përshpejtuar që nga pandemia, është krijuar një realitet i kundërt. Amerikanët kanë bërë studimin më të plotë për veten e tyre.

Në vitin 2011, vetëm 23% e adoleshentëve amerikanë zotëronin një telefon inteligjent, sot përqindja është 95%. Sipas një studimi të shoqatës jofitimprurëse "Common Sense Media", adoleshentët nga familjet me të ardhura të ulëta shpenzojnë mesatarisht 8 orë e 7 minuta në ditë para ekranit për argëtim, ndërsa bashkëmoshatarët me të ardhura më të larta ndalojnë në 5 orë e 42 minuta. Problemi është gjithëpërfshirja e pajisjeve (45% e adoleshentëve amerikanë janë të vetëdijshëm se janë të varur nga telefonat inteligjentë).

Ata që i mbajnë fëmijët e tyre larg hiperstimulimit teknologjik dhe varësisë ndaj mediave sociale janë pikërisht krijuesit e këtyre pajisjeve: Menaxherët e Silicon Valley zgjedhin për trashëgimtarët e tyre një edukim të synuar që kufizon rrënjësisht përdorimin e pajisjeve.

Çfarë ndodh në Silicon Valley

Steve Jobs, themeluesi i Apple, nuk i lejoi vajzat e tij adoleshente të përdornin iPhone dhe iPad. 

Bill Gates, themeluesi i Microsoft -it dhe njeriu i katërt më i pasur në botë, nuk u dha fëmijëve të tij celular para moshës 14 vjeç dhe vendosi rregulla të rrepta pasi kuptoi se fëmija më i madh, Jennifer Katharine, përdorte shumë video lojëra.

Sundar Pichai, CEO i Alphabet dhe Google, gjithashtu ka ndaluar telefonin inteligjent për dy fëmijët e tij deri në moshën 14 vjeç dhe ka kufizuar shikimin e TV në disa orë në ditë. 

Satya Nadella, CEO iMicrosoft monitoron me kujdes faqet e internetit të vizituara nga fëmijët e tyre duke dërguar raporte javore mbi përdorimin e tyre. 

E njëjta strategji si Chris Anderson, ish-redaktor i Wired dhe CEO i 3D Robotics, i cili edukoi fëmijët e tij duke vendosur kufizime kohore dhe kontrolle në çdo pajisje elektronike në shtëpi, si dhe duke ndaluar ekranet e dhomave të gjumit deri në 16 vjet. 

Evan Williams, bashkëthemelues i Twitter, ka preferuar gjithmonë të blejë libra sesa pajisje teknologjike për fëmijët e tij adoleshentë, ndërsa Tim Cook, CEO i Apple, e ka ndaluar nipin e tij nga rrjetet sociale. 

Susan Wojcicki, CEO eYouTube autorizoi telefonin inteligjent vetëm kur 5 fëmijët e tij filluan të dilnin vetëm dhe vendosi të konfiskonte të gjitha pajisjet gjatë pushimeve për t'i ndihmuar ata të "përqendrohen në të tashmen". Më në fund Evan Spiegel, bashkëthemelues dhe CEO i Snapchat, me gruan e tij Miranda Kerr e lejuan djalin e tyre të kalonte maksimumi një orë e gjysmë në javë para ekraneve. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1