<b></b> Nëse Ukraina humbet, është radha e Baltikut

Nëse Ukraina humbet, është radha e Baltikut

16.06.2022 22:12

Në një intervistë, ish-kryeministri rus Mikhail Kasyanov paralajmëron për një luftë në Evropë. Nëse Ukraina do të humbiste luftën, Putini do të synonte shtetet baltike – domethënë Letoninë, Estoninë dhe Lituaninë – më pas.

Mikhail Kasyanov shërbeu si kryeministër nën Vladimir Putin nga viti 2000 deri në vitin 2004. Pas lirimit, ai u bë një nga kritikët më të njohur të Kremlinit. Tani ish-i besuari i Putinit po paralajmëron për pasojat shkatërruese për paqen në Evropë nëse Ukraina humbet luftën.

"Nëse Ukraina bie, shtetet baltike do të jenë të radhës", tha Kasyanov në një intervistë me agjencinë e lajmeve AFP. Perëndimi nuk duhet t'i bëjë asnjë lëshim ndaj Vladimir Putinit tani.

Lufta mund të zgjasë edhe dy vjet

Kasyanov kundërshton me forcë vlerësimin e presidentit francez Emmanuel Macron, sipas të cilit Putini nuk duhet të "poshtërohet". Ai është gjithashtu kritik ndaj kërkesës që Ukraina duhet t'i dorëzojë territorin Rusisë në mënyrë që të arrihet një zgjidhje paqësore. "Unë mendoj se kjo është e gabuar dhe shpresoj që Perëndimi nuk do të marrë këtë rrugë", thotë ai.

Kasyanov është i sigurt se opozita në Rusi do të bashkohet pas kësaj tragjedie. Megjithatë, lufta ka të ngjarë të zvarritet edhe për një vit ose dy, thotë ai. Për më tepër, "de-Putinizimi" i Rusisë do të zgjaste pothuajse dhjetë vjet të tjera.

Sipas Kasyanov, Putin ka ndërtuar një sistem të bazuar në frikë gjatë 20 viteve të fundit. "Këto janë arritjet e një sistemi që, me mbështetjen e Putinit si kreu i shtetit, po funksionon në një mënyrë edhe më cinike, brutale sesa ishte rasti në fazat e fundit të Bashkimit Sovjetik", tha ai. Në thelb, Rusia sot është "një sistem KGB-së i bazuar në paligjshmëri të plotë".

Ish-kryeministri u largua nga vendi menjëherë pas pushtimit të Ukrainës. Që atëherë ai ka jetuar në mërgim. Ku saktësisht, ai nuk e zbulon - për arsye sigurie. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1