<b></b> Opozita sllovene kundërshton thirrjen për të rimenduar qëndrimin ndaj luftës në Ukrainë

Opozita sllovene kundërshton thirrjen për të rimenduar qëndrimin ndaj luftës në Ukrainë

13.06.2022 13:07

Anëtarë të lartë të opozitës kanë dalë kundër një apeli të nënshkruar nga dy ish-presidentë se Sllovenia duhet të rimendojë pozicionin e saj për luftën në Ukrainë.

Në një letër të hapur të bashkë-nënshkruar nga ish-presidentët Milan Kuçan dhe Danilo Türk, dhe dhjetëra figura të shquara nga akademia javën e kaluar, qeverisë së re iu kërkua "të merrte një qëndrim të arsyeshëm për luftën në Ukrainë" që do të çonte në deri tek angazhimi i Ukrainës dhe Rusisë në “bisedime serioze për paqen”.

Sipas letrës, Perëndimi po kontribuon në rezistencën e Ukrainës edhe pse nuk ka asnjë perspektivë realiste që vendi të jetë në gjendje të dëbojë plotësisht Rusinë nga territori i saj. Letra gjithashtu pranoi se presidenti rus Vladimir Putin padyshim kreu "krim të pashlyeshëm lufte" duke urdhëruar sulmin ndaj Ukrainës.

Ekziston "një rreth "intelektualësh" të ndryshëm të majtë në Slloveni të cilët besojnë se shkaku i sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës është zgjerimi i NATO-s drejt lindjes," shkroi Matej Tonin, kreu i partisë kristiandemokrate Sllovenia e Re në një postim në Facebook, duke shtuar se diskutimi i thirrjes do të çonte në një debat që mbron tërheqjen e vendit nga NATO. Sllovenia ka një detyrë morale dhe historike për të ndihmuar Ukrainën sa më shumë që të jetë e mundur, shtoi ai.

Sipas ish-kryeministrit Janez Jansha, thirrja është një “mbështetje e drejtpërdrejtë praktike për agresionin e Putinit”, shkroi ai në një postim në Twitter. Thirrja u nënshkrua nga ata që kishin formuar Lëvizjen për Liri në pushtet dhe ndikuan drejtpërdrejt në punën e qeverisë së re, shtoi ai, raporton Euractiv

Ndërsa themeluesit e partisë në pushtet Lëvizja për Liri nuk janë ndër nënshkruesit e letrës, Kuçan, në veçanti, shihet si një figurë e fuqishme e së majtës.

Tjera nga autori:
1