<b></b> Papa Françesku tha se

Papa Françesku tha se "Lufta e Tretë Botërore është shpallur"

14.06.2022 18:28

Papa Françesku deklaroi se, sipas tij, "Lufta e Tretë Botërore është shpallur" dhe se lufta në Ukrainë pas pushtimit të Rusisë "ndoshta, në një farë mënyre, është provokuar ose nuk është parandaluar", sipas transkriptit të bisedës që ai mbajti disa ditë më parë.

“Disa vite më parë më ra në mendje të them se po jetonim një Luftë të Tretë Botërore copë-copë. Tani, për mua është shpallur Lufta e Tretë Botërore. Dhe ky është një aspekt që duhet të na bëjë të reflektojmë. Çfarë po ndodh me njerëzimin që ka pasur tre luftëra botërore në një shekull?” , ka thënë Francisco sipas transkriptit të kësaj bisede të publikuar sot nga gazeta “La Stampa”.

Duke iu përgjigjur agresionit të Rusisë kundër Ukrainës dhe sesi ajo mund të kontribuojë për paqen, Françesku deklaroi se “ ne duhet të largohemi nga modeli normal se Kësulëkuqja ishte e mirë dhe ujku ishte i keq. Diçka globale po shfaqet, me elementë shumë të ndërthurur”.

Për Françeskun, ekziston rreziku që të fokusohet vetëm në " brutalitetin dhe egërsinë me të cilën po zhvillohet kjo luftë nga trupat, përgjithësisht mercenarë, të përdorur nga rusët, të cilët preferojnë të dërgojnë çeçenë, sirianë dhe mercenarë" dhe se kjo është diçka "është diçka monstruoze".

Por, shtoi ai, “për të mos parë edhe gjithë dramën që shpaloset pas kësaj lufte, e cila ndoshta disi u provokua apo nuk u parandalua. Dhe regjistroj një interes për testimin dhe shitjen e armëve. Është shumë e trishtueshme, por në thelb kjo është ajo që është në rrezik”.

Papa tha se disa besojnë se me këtë mendim ai është në favor të presidentit rus Vladimir Putin. "Jo nuk jam. Është e thjeshtë dhe e gabuar të thuhet një gjë e tillë. Por unë jam thjesht kundër reduktimit të kompleksitetit në dallimin mes së mirës dhe së keqes, pa menduar për rrënjët dhe interesat, të cilat janë shumë komplekse”, pohoi ai.

Françesku donte të përsëriste admirimin e tij për "heroizmin e popullit ukrainas" dhe tha se "ajo që kemi para syve tanë është një situatë e luftës botërore, interesave globale, shitjes së armëve dhe përvetësimit gjeopolitik, që po martirizon një popull heroik“. /Nacionale/

Tjera nga autori:
1