<b></b> Partitë franceze refuzojnë propozimin për grup të bashkuar parlamentar të krahut të majtë

Partitë franceze refuzojnë propozimin për grup të bashkuar parlamentar të krahut të majtë

21.06.2022 13:29

Partia Socialiste (PS), Europe Ecologie-Les Verts (EELV) dhe Partia Komuniste Franceze (PCF) ka hedhur poshtë propozimin e Jean-Luc Mélenchon për të formuar një grup të përbashkët parlamentar.

Mélenchon u bëri thirrje të gjitha partive në koalicionin NUPES të "formojnë një delegacion të bashkuar në Asamblenë Kombëtare" mes "kaosit nga disfata e Emmanuel Macron".

Ai gjithashtu këmbënguli që të gjitha forcat e krahut të majtë të mbeten "një alternativë e bashkuar", ndërsa pranoi se "rezultati është mjaft zhgënjyes për ne".

Ky propozim për t'u bashkuar, i cili pason performancën e fortë të NUPES-it në raundin e dytë të zgjedhjeve legjislative me 155 deputetë të zgjedhur, megjithëse rezultat më i ulët se 200 vendet që kishin parashikuar disa sondazhe, u refuzua pa mëdyshje nga të gjitha palët e interesuara.

“Asnjëherë nuk ka qenë çështja për një grup të vetëm. Do të ketë një grup socialist në Asamblenë Kombëtare, "tha zëdhënësi i PS Pierre Jouvet për AFP. Alain Coulombel, një zëdhënës i EELV, tha të njëjtën gjë: "në asnjë mënyrë ne nuk do të shkrihemi në një grup të vetëm".

Sekretari i Përgjithshëm i PCF, Fabien Roussel, i rizgjedhur në Francën Veriore, shprehu gjithashtu skepticizmin e tij ndaj një koalicioni të bashkuar. “Aleanca e së majtës flet vetëm për një pjesë të Francës, atë të qyteteve dhe jo të zonave rurale”, tha ai, duke saktësuar se “nuk ishte dakord me disa komente të bëra në emër të kësaj aleance”.

Çështja e një grupi të bashkuar parlamentar është vendimtare, pasi përcakton se kush bëhet grupi i parë opozitar në Asamblenë Kombëtare. Kjo përcakton se kush kryeson Komitetin e Financave, një post i rëndësishëm strategjik. Pa asnjë aleancë të krahut të majtë, partia e djathtë ekstreme Rassemblement National do të bëhej opozita e parë e Macronit në Parlament.

Ndërkohë, partia konservatore Les Républicains ka përsëritur refuzimin e saj për të arritur ndonjë marrëveshje me qeverinë.

Tjera nga autori:
1