<b></b> Pas dorëheqjes së Castex, kryeministre e Francës zgjidhet Elisabeth Borne

Pas dorëheqjes së Castex, kryeministre e Francës zgjidhet Elisabeth Borne

16.05.2022 20:14

Presidenti francez Emmanuel Macron ka zgjedhur ministren e Punës Elisabeth Borne, si kryeministre të re të vendit, ndërsa ai po përgatitet për zgjedhjet legjislative në qershor.

Kjo është hera e dytë në 30 vjet që një grua merr këtë detyrë.

Borne, 61 vjeç, do të jetë gruaja e parë që emërohet kryeministre që kur Edith Cresson pushtoi për pak kohë zyrën gjatë presidencës së liderit socialist Francois Mitterrand në fillim të viteve 1990.

"Ishte me të vërtetë koha që të ishte një grua tjetër (në atë pozicion) dhe unë e di që zonja Borne është një person i jashtëzakonshëm me shumë përvojë...Unë mendoj se është një zgjedhje shumë e mirë," tha Cresson për televizionin BFM.

Një burokrate karriere me fjalë të buta, e cila u shërbeu shumë ministrave të Partisë Socialiste përpara se të bashkohej me qeverinë e Macron, Borne pati një detyrë të shkurtër si ministre e Mjedisit në vitin 2019, kur nxiti politikat miqësore me biçikletat.

Më pas ajo mori drejtimin e ministrisë së Punës dhe mbikëqyri negociatat me sindikatat që rezultuan në një ulje të përfitimeve të papunësisë për disa punëkërkues.

Më herët gjatë ditës, kryeministri Jean Castex dha dorëheqjen e tij, duke hapur kështu rrugën për një rishikim të kabinetit pas rizgjedhjes së Macron në prill.

Macron, i cili duhet të tregojë se ka dëgjuar zhgënjimet e votuesve të shprehura nga pjesëmarrja e ulët dhe mbështetja e madhe për të djathtën ekstreme dhe të majtën ekstreme, ka kërkuar një kryeministër me kredencialet e politikave të gjelbra dhe sociale.

Një profil i tillë mund të ndihmojë kundër sfidës së ngritur nga veterani i majtë Jean-Luc Melenchon, i cili ka arritur të dalë në vendin e tretë në zgjedhjet presidenciale, duke i dhënë atij mundësinë për të mbledhur një koalicion të gjerë partish me prirje të majtë në parlamentin e 12-19 qershorit.

Njohuria e thellë e Borne për funksionimin e shtetit do ta ndihmojë Macron të shtyjë reforma më të vështira. Ajo do të ngarkohet të shikojë sindikatat e Francës për të mbikëqyrur premtimin e tij më të kontestuar zgjedhor: rritjen e moshës së pensionit.

“Zonja Borne është kundër rritjes së pagave minimale dhe daljes në pension në moshën 65 vjeçare. Këtu po shkojmë për një sezon të ri të keqtrajtimit social”, tha Melenchon në Twitter.

Një teknokrate e matur, e cila nuk ka kandiduar kurrë për poste publike, Borne ia dominoi kredencialet e saj si një negociatore e fortë kundër sindikatave gjatë mandatit të parë të Macron.

Si ministre e Transportit në vitin 2017, ajo u përball kundër grevave dhe demonstratave për t'i dhënë fund një sistemi bujar pensionesh dhe përfitimesh për punëtorët e hekurudhave SNCF.

"Ajo është një punëtore e vërtetë, dikush që mund të vazhdojë deri në 3 të mëngjesit dhe të kthehet përsëri në orën 7 të mëngjesit," tha një ish-punonjës i Borne.

Tjera nga autori:
1