<b></b> Polonia do të marrë shumicën e fondeve të BE-së të dedikuara për ndihmë ndaj refugjatët ukrainas

Polonia do të marrë shumicën e fondeve të BE-së të dedikuara për ndihmë ndaj refugjatët ukrainas

22.05.2022 12:25

Komisioni Evropian do t'i japë Polonisë 144.6 milionë euro nga Fondi për Azil, Migracion dhe Integrim për ndihmën e refugjatëve nga Ukraina, ndërsa Rumania do të përfitojë 39 milionë euro, Republika Çeke - 27 milionë euro, Hungaria - 21 milionë euro, dhe Sllovakia - 15 milionë euro.

Komisioni do të shpërndajë 248 milionë euro midis shteteve anëtare që pranuan më së shumti refugjatë nga Ukraina. Polonia, e cila pranoi numrin më të madh të refugjatëve, do të jetë përfituesi më i madh i kësaj ndihme, raporton radio polake RMF FM.

Të martën (17 maj), presidenti polak Andrzej Duda u ankua se Polonia dhe Hungaria nuk kishin marrë para nga BE për të ndihmuar refugjatët.

“Nuk kam asnjë dyshim se një politikë e tillë minon unitetin evropian, por ne gjithsesi do të bëjmë gjithçka që është në fuqinë tonë që mysafirët tanë nga Ukraina të ndihen këtu si në shtëpinë e tyre”, tha ai pas takimit me homologen e tij hungareze Katalin Novak, shkruan Dziennik Gazeta.

Disa politikanë polakë kanë kritikuar tashmë shumën që do të marrë Polonia.

"Shuma e dhënë nga Komisioni është shumë e vogël," ka thënë Paweł Kukiz, ish-muzikant dhe themelues i partisë Kukiz '15 që nuk është pjesë e koalicionit qeverisës, por mbështet qeverinë. Në vend të kësaj, bota duhet të fokusohet në “mbrojtjen e disa territoreve ukrainase, për shembull, ato fqinje me Poloninë”, tha Kukiz për Radion publike polake.

Që nga 24 shkurti, rreth 3.5 milionë refugjatë ukrainas kanë kaluar kufirin polak, njoftojnë roja kufitare. Por sipas të dhënave zyrtare, më shumë ukrainas po kthehen tani në atdheun e tyre në vend që të qëndrojnë në Poloni.

Të mërkurën, 21,500 ukrainas hynë në Poloni, ndërsa 28,000 u kthyen në Ukrainë. Në total, rreth 1.38 milionë ukrainas janë larguar nga Polonia dhe janë kthyer në Ukrainë.

Komisioni u zotua të shpenzojë 400 milionë euro për mbështetjen për refugjatët ukrainas në vendet anëtare të BE-së gjatë Konferencës së Donatorëve që u zhvillua në Varshavë në prill.

Tjera nga autori:
1