<b></b> Polonia zotohet të modernizojë ushtrinë me paratë e Ukrainës

Polonia zotohet të modernizojë ushtrinë me paratë e Ukrainës

09.06.2022 10:05

Polonia do të modernizojë tërësisht ushtrinë e saj duke përdorur paratë që ka marrë nga shitja e pajisjeve në Ukrainë, sipas një marrëveshjeje midis dy vendeve, kanë njoftuar përfaqësuesit e qeverisë.

Në funksion të luftës në Ukrainë, parlamenti polak miratoi një projekt-ligj që synon të forcojë ushtrinë e vendit dhe të rrisë numrin e saj.

Në një konferencë në një fabrikë që prodhon pajisje ushtarake në Stalowa Wola, Kryeministri Mateusz Morawiecki dhe Ministri i Mbrojtjes Kombëtare Mariusz Blaszczak thanë se është në plan modernizimi i prodhimit ushtarak polak, duke e bërë atë të pavarur nga vendet e tjera.

Morawiecki e quajti marrëveshjen midis Polonisë dhe Ukrainës "kontrata më e madhe e armëve në tre dekadat e fundit", duke shtuar se armët polake do të luajnë një rol thelbësor në luftimet në Ukrainën lindore.

Polakët i kanë shitur Ukrainës mbi 50 mjete të rënda artilerike me vlerë 3 miliardë zloty (rreth 655 milionë euro), që kanë një rreze veprimi prej rreth 40 kilometra.

“Siguria është prioritet kryesor për ne. Kjo është arsyeja pse sot ne kemi nisur një program shumë miliardë eurosh të investimeve në armatime moderne të blera dhe prodhuara”, tha Morawiecki.

Ministri i Mbrojtjes Kombëtare, ndërkohë, theksoi rëndësinë e artilerisë në luftën në Ukrainë. “Agresioni rus kundër Ukrainës nuk i ngjan luftës së shekullit të 21-të siç imagjinohet, por fotografive dhe tregimeve nga Lufta e Dytë Botërore”, tha ai.

Qëllimi i prodhimit ushtarak polak është, ndër të tjera, të diversifikojë arsenalin polak. Polakët duan të diversifikojnë automjetet e tyre luftarake dhe artilerinë e rëndë.

Politikanët paralajmëruan gjithashtu përgatitje intensive të ushtrisë polake për prodhimin e mjeteve të reja luftarake të këmbësorisë "Borsuk".

Sipas tyre, ushtria e zgjeruar polake duhet të ketë potencial të mjaftueshëm parandalues ​​ndaj kundërshtarëve të mundshëm.

Tjera nga autori:
1