<b></b> Presidenti çek do të vërë veton ndaj projektligjit të martesës së të njëjtit seks nëse ligjvënësit e miratojnë atë

Presidenti çek do të vërë veton ndaj projektligjit të martesës së të njëjtit seks nëse ligjvënësit e miratojnë atë

08.06.2022 09:33

Presidenti Miloš Zeman tha se do të vërë veton ndaj projektligjit që do t'i lejojë çiftet e të njëjtit seks në Republikën Çeke të martohen pasi dhoma e ulët e parlamentit të marrë projektligjin që ndryshon Kodin Civil për këtë qëllim.

Njerëzit e të njëjtit seks mund të lejohen së shpejti të martohen në Republikën Çeke sipas projektligjit që ndryshon Kodin Civil që dhoma e ulët e parlamentit mori të martën (7 qershor).

Drafti u nënshkrua nga një përfaqësues nga pesë grupe deputetësh, përkatësisht Kryebashkiakët dhe të Pavarurit (STAN), TOP 09, Piratët, Partia Demokratike Qytetare (ODS) dhe ANO.

Siç pritej, mocioni nuk u mbështet nga Kristian Demokratët (KDU-CSL) dhe Liria dhe Demokracia e Drejtpërdrejtë (SPD) e krahut të djathtë, megjithëse partitë në përgjithësi u lejojnë deputetëve të tyre të votijnë lirshëm për çështje të tilla.

Mirëo presidenti Zeman kundërshton ndryshime të tilla.

"Unë do të doja të njoftoja publikun se nëse vërtet marr një ligj të tillë në tryezën time, do të vendos veton ndaj tij," u tha Zeman gazetarëve pas një takimi të martën (7 qershor) me Presidenten hungareze Katalina Novak në Pragë. Çiftet e të njëjtit seks kanë të drejtën e të gjitha përfitimeve të një partneriteti të regjistruar, por familja është bashkim mes një burri dhe një gruaje. Pikë”, tha ai.

Në vend të kësaj, presidenti do të mbështeste një amendament kushtetues që do ta përcaktonte martesën si bashkim i një burri dhe një gruaje – një amendament që disa kristiandemokratë po e kërkojnë aktualisht.

Sipas amendamentit përpara dhomës së ulët, njerëzit e të njëjtit seks do të kishin të njëjtat të drejta në martesë si një grua dhe një burrë, dhe partneritetet e regjistruara praktikisht do të zhdukeshin si institucion.

Sipas draftit, bashkëshortët e të njëjtit seks do të kishin të njëjtat të drejta dhe detyrime si bashkëshortët e seksit të kundërt. Kjo përfshin, për shembull, të drejtën për pensionet e të vejave, të drejtat dhe detyrimet në lidhje me fëmijët që ata rritin dhe aksesin në kujdesin familjar.

Tjera nga autori:
1