<b></b> Presidenti portugez paralajmëron për situatë ‘jashtëzakonisht komplekse e të paparashikueshme’ globale

Presidenti portugez paralajmëron për situatë ‘jashtëzakonisht komplekse e të paparashikueshme’ globale

07.06.2022 09:09

Lufta në Ukrainë kërkon kujdes "të madh", ka thënë presidenti Marcelo Rebelo de Sousa, duke paralajmëruar për një situatë të paparashikueshme ndërkombëtare.

De Sousa po fliste në mbyllje të një debati si pjesë e një festivali libri në Belém, Lisbonë, i moderuar nga këshilltari i tij, shkrimtari Pedro Mexia.

“Situata ndërkombëtare është jashtëzakonisht komplekse sepse askush nuk e di se cili do të jetë epilogu i asaj që po e përjetojmë; askush nuk e di se çfarë do të jetë kostoja e këtij epilogu dhe pas epilogut, dhe askush nuk e di se cili do të jetë konfigurimi përfundimtar në korrelacionin midis fuqive të mëdha të botës”, tha presidenti portugez.

Lidhur me problemet e brendshme të BE-së, de Sousa tha se blloku kishte qenë "në udhëkryq për një kohë të gjatë" duke pasur parasysh se sistemet politike kombëtare kanë "kolapsuar" në disa vende anëtare.

“Vetëm shikoni partitë që po strukturojnë sisteme partiake dhe që nuk ekzistojnë më ose janë të fragmentuara, si Demokracia Kristiane e Italisë ose Gaulizmi Francez”, tha de Sousa. “Kjo krizë në sistemet politike nuk është e veçantë për Evropën: ajo ekziston në sistemin amerikan, siç e pamë jo shumë kohë më parë. Është një problem kompleks, i ndryshëm nga rasti në rast, por me një shtrirje të dukshme”, shtoi ai.

"Ajo që është e re tani është se ka një test më intensiv," argumentoi ai, duke folur për pandeminë COVID-19 dhe luftën në Ukrainë.

“Bashkimi Evropian fillimisht pati vështirësi të mëdha në reagimin ndaj sfidës së pandemisë, por më pas bëri përpjekje për t’u përshtatur,” tha ai.

“Shtojini kësaj tani luftën në Ukrainë, me pasojat e krizave ekonomike, financiare dhe sociale në krye të krizave të tjera shumë të fundit”, tha ai. “Nuk do të thosha se është një stuhi e përsosur, por është pothuajse e përsosur,” shtoi ai.

Tjera nga autori:
1